Rambla Xavier Cugat 45, 17007 Girona
ataque ransomware girona

News

Augmenten els atacs de ransomware: com mantenir la seva informació fora de perill

Els atacs de ransomware solen començar amb un correu electrònic de pesca o un lloc web infectat. Quan la víctima fa clic a l'enllaç o descarrega el fitxer adjunt, el malware s'instal·la al vostre ordinador o base de dades.

Els atacs de ransomware són cada vegada més freqüents al món digital actual. En aquests atacs, els pirates informàtics prenen el control de l’ordinador, la xarxa o la base de dades de la víctima i exigeixen el pagament d’un rescat a canvi de la devolució de les dades. Amb l’augment dels atacs de ransomware, és important prendre mesures per protegir la seva informació i evitar que es produeixin aquests atacs. En aquest article, explorarem els diferents tipus d’atacs de ransomware, les estadístiques sobre aquests atacs i com prevenir-los i respondre-hi.

Introducció als atacs de ransomware

El ransomware és un tipus de codi maliciós que infecta un ordinador o una base de dades i en xifra les dades, fent-les inaccessibles per a l’usuari. Un cop xifrades les dades, el hacker exigeix ​​el pagament d’un rescat a canvi de la clau de desxifrat. Els atacs de ransomware poden ser devastadors tant per a particulars com per a empreses, ja que poden provocar la pèrdua de dades importants i una pèrdua financera significativa.

Com funciona el ransomware

Els atacs de ransomware solen començar amb un correu electrònic de pesca o un lloc web infectat. Quan la víctima fa clic a l’enllaç o descarrega el fitxer adjunt, el malware s’instal·la al vostre ordinador o base de dades. A continuació, el codi maliciós xifra les dades del dispositiu o de la xarxa, fent impossible que l’usuari hi accedeixi. Tot seguit, el pirata exigeix ​​el pagament d’un rescat a canvi de la clau de desxifrat, normalment en forma de criptomoneda com Bitcoin.

Tipus d’atacs de ransomware

Hi ha diversos tipus d’atacs de ransomware, entre ells:

Crypto-ransomware

El criptoransomware és el tipus més comú d’atac ransomware. Aquest tipus d’atac xifra les dades de la víctima i exigeix ​​el pagament d’un rescat a canvi de la clau de desxifrat.

Ransomware Locker

El Locker ransomware bloqueja la víctima del vostre ordinador o dispositiu mòbil, impossibilitant l’accés a qualsevol dada o aplicació. El hacker exigeix ​​el pagament d’un rescat a canvi de contrasenya per desbloquejar el dispositiu.

Scareware

El scareware és un tipus d’atac de ransomware que utilitza tàctiques de por per enganyar la víctima i obligar-la a pagar un rescat. L’atacant mostra un fals missatge d’advertència a l’ordinador o dispositiu mòbil de la víctima, afirmant que el vostre sistema està infectat amb un virus o malware. A continuació, el missatge exigeix ​​el pagament d’un rescat a canvi d’eliminar el suposat virus o codi maliciós (malware).

Estadístiques d’atacs de ransomware

Els atacs de ransomware han anat en augment en els darrers anys. Segons un informe de Cybersecurity Ventures, s’espera que els atacs de ransomware costin a les empreses 40.000 milions de dòlars el 2023. A més, l’informe estima que el 2023 es produirà un atac de ransomware cada 10 segons.

Prevenir els atacs de ransomware: com mantenir fora de perill la teva informació

Prevenir els atacs de ransomware implica prendre diverses precaucions per mantenir la teva informació fora de perill. Aquests són alguns consells que us ajudaran a protegir les vostres dades:

Mantingues el teu programari actualitzat

Mantenir el programari actualitzat és una de les mesures més importants que podeu prendre per protegir les seves dades. Les actualitzacions de programari solen incloure pegats de seguretat que solucionen vulnerabilitats conegudes, cosa que dificulta als pirates informàtics l’explotació del sistema.

Utilitza contrasenyes segures

Utilitzar contrasenyes fortes i complexes pot ajudar a evitar que els hackers accedeixin als comptes. Assegureu-vos d’utilitzar una combinació de lletres, números i símbols, i eviteu utilitzar la mateixa contrasenya per a diversos comptes.

Aneu amb compte amb els correus electrònics de phishing

Els correus electrònics de phishing són una forma habitual que els hackers accedeixin al vostre sistema. Desconfieu dels correus de remitents desconeguts i eviteu fer clic a enllaços o descarregar arxius adjunts de correus sospitosos.

Com fer còpies de seguretat per evitar atacs de ransomware

Fer una còpia de seguretat de les teves dades és un pas important per prevenir els atacs de ransomware. Si feu còpies de seguretat amb regularitat, us assegurareu que sempre disposeu d’una còpia dels vostres fitxers i documents importants. Aquests són alguns consells per fer còpies de seguretat:

Utilitza emmagatzematge al núvol

Els serveis d’emmagatzematge al núvol, com ara Dropbox i Google Drive, us permeten desar les vostres dades de forma segura al núvol. Aquests serveis també ofereixen còpies de seguretat automàtiques, cosa que facilita que les teves dades estiguin sempre protegides.

Utilitza un disc dur extern

Un disc dur extern és una altra opció per fer còpies de seguretat de les vostres dades. Assegureu-vos de desar el disc dur extern en un lloc segur, com una caixa forta o una caixa de seguretat, per protegir-lo de robatoris o danys.

Programes de xifratge i antivirus per protegir-te dels atacs de ransomware

Els programes de xifratge i antivirus et poden ajudar a protegir les teves dades dels atacs de ransomware. Aquí tens alguns consells per utilitzar aquests programes:

Utilitzar programes de xifrat

Els programes d’encriptació com VeraCrypt i BitLocker poden ajudar a protegir les vostres dades encriptant-los, cosa que dificulta l’accés dels hackers.

Utilitzar programes antivirus

Els programes antivirus com ESET nod32 poden ajudar a protegir el sistema contra el malware i altres tipus de ciberamenaces. Assegureu-vos d’actualitzar regularment el vostre programari antivirus perquè estigui al dia i pugui detectar les amenaces més recents.

Com protegir Internet i el correu electrònic dels atacs de ransomware

Protegir Internet i el correu electrònic dels atacs de ransomware implica prendre diverses precaucions per garantir la seguretat del sistema. Aquests són alguns consells per protegir Internet i el correu electrònic:

Utilitzar un tallafocs

Un tallafocs pot ajudar a protegir el vostre sistema d’accessos no autoritzats bloquejant el trànsit entrant de fonts sospitoses.

Utilitza un filtre de correu brossa

Un filtre d’spam pot ajudar a evitar que els correus electrònics de pesca i altres tipus d’spam arribin a la safata d’entrada. Assegureu-vos d’actualitzar periòdicament el filtre de correu brossa perquè pugui detectar les amenaces més recents.

Correu phishing
Augmenten els atacs de ransomware: com mantenir la seva informació fora de perill 2

Respondre a un atac de ransomware: què fer si has estat infectat

Si has estat infectat per un ransomware, és important actuar amb rapidesa per evitar danys més grans. Aquí tens alguns consells per respondre a un atac de ransomware:

Desconnexió a Internet

Desconnectar-se d’Internet pot ajudar a evitar que el malware es propagui i causi més danys.

Contacti amb un professional

Posar-vos en contacte amb un expert professional en ciberseguretat us pot ajudar a determinar el millor curs d’acció per recuperar les vostres dades i prevenir futurs atacs.

Conclusió

Els atacs de ransomware són cada vegada més comuns al món digital actual. Prenent precaucions com mantenir el programari actualitzat, utilitzar contrasenyes segures i ser cautelós amb els correus electrònics de pesca, pot ajudar a protegir les seves dades i evitar que es produeixin aquests atacs. Si s’infecta amb ransomware, és important actuar amb rapidesa i cercar ajuda professional per mitigar els danys. Si es manté alerta i pren mesures per protegir les vostres dades, podeu ajudar a garantir que la vostra informació romangui segura.

Si necessiteu més informació o assessorament informàtic sobre el vostre ordinador o manteniment informa`tic per a la vostra empresa podeu posar-vos en contacte amb nosaltres trucant al 972 22 89 43 o enviant-nos un missatge des de la nostra pàgina de contacte.

Restarem sempre a la seva disposició

Assessori's ara sense cap compromís!

CIS Informatica Girona

Butlletí gratuït

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al corrent de les últimes novetats en informàtica per empreses. Pots donar-te de baixa quan vulguis des dels mateixos correus.