Rambla Xavier Cugat 45, 17007 Girona
como evitar el robo de identidad en internet

News

La guia definitiva sobre com evitar el robatori d’identitat a internet: Consells d’experts i millors pràctiques per a la seguretat digital

L'article ofereix consells per evitar el robatori d'identitat a internet. Es recomana als usuaris a ser cautelosos amb les seves dades personals i a mantenir-les protegides. També es destaca la importància de les contrasenyes segures i l'ús de la verificació en dos passos.

El robatori d’identitat és un delicte que afecta milions de persones cada any. Es produeix quan algú obté i utilitza la informació personal d’una altra persona sense el seu consentiment per cometre frau o robatori. Al món digital actual, el robatori d’identitat s’ha tornat cada cop més comú, ja que els delinqüents poden obtenir fàcilment informació personal a través d’internet i utilitzar-la per a fins maliciosos.

El robatori d’identitat pot tenir conseqüències greus per a les víctimes, que poden incloure la pèrdua de diners, la destrucció del crèdit, la negació d’ocupació i altres problemes que afecten la seva vida diària. A més, la recuperació de la identitat robada pot ser un procés llarg i costós, cosa que fa que sigui crucial prevenir i protegir-se contra aquest delicte.

En aquest article, s’explorarà el concepte de robatori d’identitat digital, com passa i quins estan en risc, els diferents tipus de robatori d’identitat, els signes que poden indicar que ha estat víctima d’aquest delicte i les millors pràctiques i consells d’experts per prevenir el robatori d’identitat. També es proporcionaran eines i recursos per ajudar a protegir la vostra identitat i què fer si es converteix en víctima d’aquest delicte.

Què és el robatori digital?

El robatori d’identitat digital és l’obtenció i ús no autoritzat d’informació personal en línia per cometre frau o robatori. Això pot incloure dades com ara noms, números d’assegurança social, dates de naixement, adreces, números de telèfon, contrasenyes i altres dades confidencials. Els delinqüents poden obtenir aquesta informació a través de diverses tàctiques, com el phishing, el hackeig de comptes i l’explotació de vulnerabilitats a llocs web i aplicacions.

La informació obtinguda pels delinqüents pot ser utilitzada per fer compres no autoritzades, sol·licitar crèdits, rebre atenció mèdica, cometre frau fiscal, entre d’altres. El robatori d’identitat digital és especialment preocupant perquè sovint és difícil de detectar i pot tenir greus conseqüències per a les víctimes.

Como evitar el robo de identidad en internet
La guia definitiva sobre com evitar el robatori d'identitat a internet: consells d'experts i millors pràctiques per a la seguretat digital 3

Com passa el robatori d’identitat i els qui estan en risc?

El robatori d’identitat pot passar de diverses maneres, i tots estan en risc de ser víctimes d’aquest delicte. Algunes de les tàctiques més comunes utilitzades pels delinqüents inclouen:

 • Phishing: Els delinqüents envien correus electrònics, missatges de text o trucades telefòniques, fent-se passar per institucions financeres, empreses o agències governamentals per enganyar les persones per tal que proporcionin informació personal i financera.
 • Hackeig de comptes: Els delinqüents utilitzen tècniques de força bruta, codi maliciós (malware) o enginyeria social per obtenir accés als comptes en línia de les persones i robar la seva informació personal.
 • Robatori de dades: Els delinqüents exploten vulnerabilitats en llocs web i aplicacions per obtenir accés no autoritzat a bases de dades que contenen informació personal dels usuaris.
 • Robatori de documents: Els delinqüents roben documents físics que contenen informació personal, com ara carteres, estats de compte bancaris o documents fiscals.

Encara que tots poden ser víctimes de robatori d’identitat, algunes persones poden estar en més risc a causa de la seva situació financera, historial creditici, comportament en línia o accés a informació confidencial al seu entorn laboral. És important conèixer els riscos i prendre mesures per protegir la seva identitat i la dels éssers estimats.

Tipus de robatori d’identitat

Hi ha diversos tipus de robatori d’identitat i és important conèixer-los per poder detectar i prevenir aquest delicte. Alguns dels tipus de robatori d’identitat més comuns inclouen:

 • Robatori d’identitat financera: Els delinqüents utilitzen la informació personal de la víctima per fer compres no autoritzades, sol·licitar crèdits o obrir comptes bancaris al seu nom.
 • Robatori d’identitat mèdica: Els delinqüents utilitzen la informació personal i d’assegurança mèdica de la víctima per rebre atenció mèdica, sol·licitar reemborsaments o adquirir medicaments amb recepta.
 • Robatori d’identitat fiscal: Els delinqüents utilitzen la informació personal de la víctima per presentar declaracions d’impostos fraudulentes i obtenir reemborsaments no autoritzats.
 • Robatori d’identitat laboral: Els delinqüents utilitzen la informació personal de la víctima per sol·licitar ocupació, obtenir beneficis laborals o evadir antecedents penals.
 • Robatori d’identitat infantil: Els delinqüents utilitzen la informació personal de nens i adolescents per cometre frau, ja que les seves identitats solen estar netes i no es vigilen de prop.

Senyals de robatori d’identitat

Detectar el robatori d’identitat pot ser difícil, ja que sovint no hi ha signes obvis que la seva informació personal ha estat compromesa. Tot i això, hi ha alguns senyals que poden indicar que ha estat víctima de robatori d’identitat, com:

 • Retirs bancaris o transaccions no autoritzades als vostres comptes
 • Trucades o cartes de cobrament de deutes que no reconeix
 • Denegació de crèdit o assegurança sense motiu aparent
 • Notificacions de canvis de direcció o contrasenyes que no va sol·licitar
 • Errors en el vostre informe creditici, com ara comptes o càrrecs desconeguts

Si detecteu algun d’aquests senyals, és important actuar ràpidament per protegir la vostra identitat i limitar els danys causats pel robatori d’identitat.

Bones pràctiques de seguretat digital per prevenir el robatori d’identitat

Protegir la vostra identitat en línia és fonamental per prevenir el robatori d’identitat digital. Aquí hi ha algunes bones pràctiques de seguretat digital que podeu seguir per protegir la vostra informació personal:

 • Utilitzeu contrasenyes fortes i úniques per a cada compte en línia. No reutilitzeu les contrasenyes, ja que això facilita l’accés a múltiples comptes si un es veu compromès.
 • Activeu l’autenticació de dos factors sempre que sigui possible. Aquesta mesura addicional de seguretat requereix que proporcioneu un codi d’accés temporal, a més de la contrasenya, per accedir als vostres comptes.
 • Mantingueu actualitzat el vostre programari i dispositius. Assegureu-vos d’instal·lar les actualitzacions de seguretat i pegats per al sistema operatiu, navegador i altres aplicacions.
 • Sigueu cautelós amb els enllaços i arxius adjunts en correus electrònics i missatges de text. No feu clic a enllaços desconeguts ni descarregueu fitxers adjunts de remitents desconeguts, ja que aquests poden contenir codi maliciós o conduir a llocs de pesca.
 • Protegiu la vostra informació personal. No compartiu dades confidencials en llocs web no segurs, xarxes socials o aplicacions de missatgeria. Verifiqueu sempre l’URL i el cadenat de seguretat a la barra d’adreces abans d’introduir informació personal en línia.
Como evitar el robo de identidad en internet
La guia definitiva sobre com evitar el robatori d'identitat a internet: consells d'experts i millors pràctiques per a la seguretat digital 4

Com evitar el robatori d’identitat a internet: Consells d’experts

A més de seguir bones pràctiques de seguretat digital, els experts en seguretat ofereixen aquests consells addicionals per ajudar a prevenir el robatori d’identitat:

 • Monitoritzeu els vostres comptes bancaris i de targeta de crèdit amb regularitat. Reviseu les vostres transaccions a la cerca de càrrecs no autoritzats i notifiqueu al vostre banc o emissor de targeta de crèdit immediatament si detecta activitat sospitosa.
 • Reviseu el vostre informe creditici anualment. Sol·liciteu i reviseu el vostre informe creditici de les tres principals agències de crèdit (Equifax, Experian i TransUnion) per assegurar-vos que no hi hagi activitat fraudulenta en el vostre historial creditici.
 • Sigueu cautelós amb les sol·licituds d’informació personal per telèfon, correu electrònic o missatges de text. No proporcioneu dades confidencials tret que pugueu verificar que la sol·licitud prové d’una font fiable. Sempre confirmeu la identitat del remitent abans de proporcionar informació personal.
 • Protegiu els dispositius i les xarxes Wi-Fi. Utilitzeu contrasenyes segures i canvieu les contrasenyes predeterminades als vostres dispositius i encaminadors. No utilitzeu xarxes Wi-Fi públiques no segures per fer transaccions financeres o enviar informació personal.
 • Assegureu-vos que el vostre correu postal estigui segur. Utilitzeu un pany a la vostra bústia i reculli el correu regularment. Si se’n va de vacances, sol·liciteu una suspensió temporal del vostre correu.

Eines i recursos de prevenció del robatori d’identitat

Hi ha moltes eines i recursos disponibles per ajudar a prevenir el robatori d’identitat. Aquí hi ha alguns recursos útils a tenir en compte:

 • Serveis de monitorització de crèdit: Els serveis de monitorització de crèdit com Experian, Equifax i TransUnion poden ajudar a detectar activitat fraudulenta al vostre informe creditici.
 • Eines d’autenticació de dos factors: Moltes empreses, incloses les institucions financeres, ofereixen opcions d’autenticació de dos factors per afegir una capa addicional de seguretat als vostres comptes.
 • Protecció contra el robatori d’identitat: Moltes empreses ofereixen serveis de protecció contra el robatori d’identitat, que poden ajudar a detectar i prevenir el robatori d’identitat.
 • Eines de seguretat en línia: Eines com Norton, McAfee i Kaspersky ofereixen solucions de seguretat en línia per protegir els seus dispositius de codi maliciós i altres amenaces en línia.

Què cal fer si sou víctima de robatori d’identitat?

Si sospiteu que heu estat víctima de robatori d’identitat, és important prendre mesures immediates per protegir la vostra identitat i limitar els danys causats. Aquí hi ha alguns passos que podeu seguir:

 • Notifiqueu al vostre banc ia les empreses on teniu comptes financers. Informeu immediatament qualsevol activitat fraudulenta i sol·liciteu la cancel·lació de targetes de crèdit o dèbit compromeses.
 • Informe les agències de crèdit. Sol·liciteu una congelació de crèdit i reviseu el vostre informe creditici per detectar activitat fraudulenta.
 • Informe les autoritats. Presenti una denúncia davant de la policia i la Comissió Federal de Comerç (FTC) per informar el robatori d’identitat.
 • Canvieu les vostres contrasenyes. Canvieu totes les contrasenyes dels vostres comptes en línia i utilitzeu contrasenyes segures i úniques.
 • Estigueu atents a l’activitat fraudulenta. Monitoreu els vostres comptes bancaris, informeu immediatament qualsevol activitat sospitosa i reviseu el vostre informe creditici regularment.

Conclusió: Sigueu vigilants per protegir la vostra identitat

El robatori d’identitat és un delicte greu que pot tenir conseqüències greus per a les víctimes. Al món digital actual, és més important que mai prendre mesures per protegir la seva identitat i prevenir el robatori d’identitat. Seguint les millors pràctiques de seguretat digital, els consells d’experts i utilitzant eines de prevenció de robatori d’identitat, pot reduir el risc d’esdevenir víctima d’aquest delicte. Però si esdevé víctima, és important actuar ràpidament per limitar els danys causats pel robatori d’identitat. Sigueu vigilant i preneu mesures per protegir la vostra identitat en línia.

Restarem sempre a la seva disposició

Assessori's ara sense cap compromís!

CIS Informatica Girona

Butlletí gratuït

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al corrent de les últimes novetats en informàtica per empreses. Pots donar-te de baixa quan vulguis des dels mateixos correus.