Rambla Xavier Cugat 45, 17007 Girona
como evitar estafas telefonicas

News

Com evitar les estafes telefòniques: Consells essencials per reconèixer i prevenir estafes més comunes

En aquest article repassem alguns dels mecanismes més comuns que tenen els estafadors a l'hora de realitzar estafes per telèfon i, a més, en analitzem quines són les mes comunes.

Les estafes telefòniques són un problema creixent a tot el món. Els estafadors s’aprofiten de la confiança de les persones i fan servir tàctiques enganyoses per obtenir informació personal i financera. En aquest article, discutirem l’impacte de les estafes telefòniques en individus i empreses, tipus comuns d’estafes per telèfon, com reconèixer els signes d’una estafa telefònica i com protegir-nos a nosaltres mateixos i a la nostra empresa de les estafes.

L’impacte de les estafes telefòniques en individus i empreses

Les estafes telefòniques tenen un impacte significatiu tant en individus com a empreses. A nivell personal, les víctimes poden patir una pèrdua financera important, danys al seu crèdit i fins i tot robatori d’identitat. A més, l’impacte emocional i psicològic de ser víctima d’una estafa pot ser devastador, ja que les persones es poden sentir traïdes, vulnerables i avergonyides.

A nivell empresarial, les estafes telefòniques poden causar pèrdues financeres significatives i fer malbé la reputació d’una companyia. Els empleats que cauen en estafes poden posar en risc la informació confidencial i financera de l’empresa, cosa que pot portar a accions legals, pèrdua de clients i danys a la marca. És per això que és fonamental que les empreses prenguin mesures per prevenir les estafes telefòniques i protegir els seus empleats i clients.

Tipus comuns d’estafes telefòniques

Les estafes telefòniques poden prendre moltes maneres diferents, però algunes de les més comunes inclouen:

 • Estafes de suport tècnic: Els estafadors es fan passar per representants de suport tècnic d’empreses conegudes, com ara Microsoft o Apple, i afirmen que l’ordinador està infectada amb un virus. Després, intenten convèncer la víctima perquè els proporcioni accés remot a l’ordinador o els pagui per un programari de seguretat fals.
 • Estafes de la loteria: Els estafadors truquen als usuaris per dir-los que han guanyat la loteria o un premi, però que primer han de pagar impostos o tarifes per reclamar el seu premi.
 • Estafes de l’IRS o hisenda: Els estafadors es fan passar per empleats de l’IRS o de l’agència tributària d’un país i afirmen que la víctima deu diners en impostos. Amenacen de prendre mesures legals o arrestar la víctima si no paguen immediatament.
 • Estafes de segrest virtual: Els estafadors criden als usuaris i els fan creure que un ésser estimat ha estat segrestat i que han de pagar un rescat per garantir el seu alliberament.
como evitar estafas telefonicas

Com reconèixer els signes d’una estafa telefònica

Hi ha alguns senyals d’advertiment clau que poden indicar que una trucada telefònica és una estafa:

 • Pressió per actuar immediatament: Els estafadors sovint intenten crear un sentit d’urgència perquè les persones actuïn ràpidament i sense pensar en les conseqüències.
 • Sol·licituds d’informació personal o financera: Els estafadors poden demanar que proporcioni informació confidencial, com ara números de targeta de crèdit o dades bancàries, per “verificar” la seva identitat o realitzar una transacció.
 • Trucades inesperades o no sol·licitades: Si debeu una trucada d’algú que no coneixeu, especialment si afirma ser d’una empresa o agència governamental, aneu amb compte.
 • Amenaces i tàctiques de por: Els estafadors sovint utilitzen amenaces i tàctiques de por per manipular les persones i obligar-les a complir les seves demandes.

Com protegir-se un mateix i a la empresa de les estafes telefòniques

Hi ha diverses mesures que podeu prendre per protegir-vos a vosaltres mateixos i la vostra empresa de les estafes telefòniques:

 • No proporcioneu informació personal o financera per telèfon a no ser que hagi iniciat la trucada i estigui segur de amb qui està parlant.
 • Pengeu si sospiteu que una trucada és una estafa i poseu-vos en contacte amb l’empresa o agència governamental directament utilitzant un número de telèfon que hagueu trobat al lloc web oficial o a la vostra factura.
 • Capaciti els seus empleats sobre les estafes telefòniques i com reconèixer els senyals d’advertència. Establiu polítiques i procediments clars perquè els empleats sàpiguen com manejar les trucades sospitoses.
 • Utilitzeu eines i serveis de bloqueig de trucades per ajudar a filtrar les trucades no desitjades i potencialment fraudulentes.

Denunciant i enfrontant les estafes telefòniques

Si creieu que heu estat víctimes d’una estafa telefònica, és important prendre mesures per denunciar-la i protegir-vos vosaltes mateixos i a la vostra empresa de futurs problemes:

 • Poseu-vos en contacte amb el vostre banc o companyia de targeta de crèdit immediatament per informar sobre qualsevol transacció no autoritzada i demanar el bloqueig de la targeta si és necessari.
 • Informeu l’estafa a les autoritats locals, com la policia o l’oficina de protecció al consumidor, i seguiu els consells sobre els passos addicionals que heu de seguir.
 • Considereu congelar el vostre crèdit o monitoritzar activament els vostres informes de crèdit per detectar possibles signes de robatori d’identitat.

Consells essencials per prevenir estafes telefòniques

Aquí hi ha alguns consells addicionals per ajudar a prevenir les estafes telefòniques:

 • Sigui escèptic: No creieu tot el que us diuen per telèfon. Si alguna cosa sona massa bona per ser veritat, probablement sigui mentida.
 • Verifiqueu la identitat del remitent: Si algú afirma ser d’una empresa o agència governamental, sol·liciteu la vostra informació de contacte i després verifiqueu la vostra identitat trucant a l’empresa o agència directament utilitzant un número de telèfon que hagueu trobat al vostre lloc web oficial o a la vostra factura.
 • No us deixeu intimidar: Si un remitent es torna agressiu o amenaçador, pengi. Les empreses i agències governamentals legítimes no tractaran les persones amb hostilitat o utilitzaran tàctiques de por per obtenir informació o diners.
como evitar estafas telefonicas

Crear consciència sobre les estafes telefòniques

Una de les maneres més efectives de combatre les estafes telefòniques és augmentar la consciència pública sobre el problema. Comparteixi les seves experiències i coneixements amb amics, familiars i col·legues per ajudar a educar els altres sobre les estafes telefòniques i com prevenir-les. També pot participar en campanyes de conscienciació, compartir informació a les xarxes socials i donar suport a organitzacions que lluiten contra les estafes telefòniques.

Manteniu-vos al dia sobre les tendències d’estafes

Els estafadors són astuts i estan en constant evolució, per la qual cosa és important mantenir-se informat sobre les darreres tendències i tàctiques d’estafes telefòniques. Ho pot fer llegint notícies sobre estafes, seguint experts en seguretat a les xarxes socials i subscrivint-se a butlletins informatius de seguretat en línia. En estar al corrent de les últimes tendències i tàctiques d’estafes, podeu estar millor preparat per reconèixer i prevenir les estafes telefòniques.

En resum

Les estafes telefòniques són un problema real i creixent que afecta individus i empreses a tot el món. És important reconèixer els signes d’una estafa telefònica, prendre mesures per protegir-nos i denunciar qualsevol activitat sospitosa a les autoritats. En mantenir informat sobre les últimes tendències i tàctiques d’estafes, pot estar millor preparat per prevenir les estafes telefòniques i ajudar a crear consciència sobre aquest important problema. Recordeu sempre ser escèptics, verificar la identitat del remitent i no deixar-vos intimidar pels estafadors. Junts podem reduir l’engany i protegir-nos de les estafes telefòniques.

Si necessiteu més assessorament sobre informàtica o necessiteu manteniment informàtic per a la vostra empresa podeu posar-vos en contacte amb nosaltres trucant al 972 22 89 43 o enviant-nos un missatge des de la nostra pàgina de contacte i estarem encantats de respondre-us el més aviat possible.

Més informació sobre el concepte d’estafa a la wikipedia.

Restarem sempre a la seva disposició

Assessori's ara sense cap compromís!

CIS Informatica Girona

Butlletí gratuït

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al corrent de les últimes novetats en informàtica per empreses. Pots donar-te de baixa quan vulguis des dels mateixos correus.