Rambla Xavier Cugat 45, 17007 Girona
como evitar estafas telefonicas

News

Com evitar les estafes telefòniques: Consells essencials per reconèixer i prevenir estafes més comunes

En aquest article repassem alguns dels mecanismes més comuns que tenen els estafadors a l'hora de realitzar estafes per telèfon i, a més, en analitzem quines són les mes comunes.

Les estafes telefòniques són un problema creixent a tot el món. Els estafadors s’aprofiten de la confiança de les persones i fan servir tàctiques enganyoses per obtenir informació personal i financera. En aquest article, discutirem l’impacte de les estafes telefòniques en individus i empreses, tipus comuns d’estafes per telèfon, com reconèixer els signes d’una estafa telefònica i com protegir-nos a nosaltres mateixos i a la nostra empresa de les estafes.

L’impacte de les estafes telefòniques en individus i empreses

Les estafes telefòniques tenen un impacte significatiu tant en individus com a empreses. A nivell personal, les víctimes poden patir una pèrdua financera important, danys al seu crèdit i fins i tot robatori d’identitat. A més, l’impacte emocional i psicològic de ser víctima d’una estafa pot ser devastador, ja que les persones es poden sentir traïdes, vulnerables i avergonyides.

A nivell empresarial, les estafes telefòniques poden causar pèrdues financeres significatives i fer malbé la reputació d’una companyia. Els empleats que cauen en estafes poden posar en risc la informació confidencial i financera de l’empresa, cosa que pot portar a accions legals, pèrdua de clients i danys a la marca. És per això que és fonamental que les empreses prenguin mesures per prevenir les estafes telefòniques i protegir els seus empleats i clients.

Tipus comuns d’estafes telefòniques

Les estafes telefòniques poden prendre moltes maneres diferents, però algunes de les més comunes inclouen:

 • Estafes de suport tècnic: Els estafadors es fan passar per representants de suport tècnic d’empreses conegudes, com ara Microsoft o Apple, i afirmen que l’ordinador està infectada amb un virus. Després, intenten convèncer la víctima perquè els proporcioni accés remot a l’ordinador o els pagui per un programari de seguretat fals.
 • Estafes de la loteria: Els estafadors truquen als usuaris per dir-los que han guanyat la loteria o un premi, però que primer han de pagar impostos o tarifes per reclamar el seu premi.
 • Estafes de l’IRS o hisenda: Els estafadors es fan passar per empleats de l’IRS o de l’agència tributària d’un país i afirmen que la víctima deu diners en impostos. Amenacen de prendre mesures legals o arrestar la víctima si no paguen immediatament.
 • Estafes de segrest virtual: Els estafadors criden als usuaris i els fan creure que un ésser estimat ha estat segrestat i que han de pagar un rescat per garantir el seu alliberament.
Como evitar estafas telefonicas
Com evitar les estafes telefòniques: consells essencials per reconèixer i prevenir estafes més comunes 3

Com reconèixer els signes d’una estafa telefònica

Hi ha alguns senyals d’advertiment clau que poden indicar que una trucada telefònica és una estafa:

 • Pressió per actuar immediatament: Els estafadors sovint intenten crear un sentit d’urgència perquè les persones actuïn ràpidament i sense pensar en les conseqüències.
 • Sol·licituds d’informació personal o financera: Els estafadors poden demanar que proporcioni informació confidencial, com ara números de targeta de crèdit o dades bancàries, per “verificar” la seva identitat o realitzar una transacció.
 • Trucades inesperades o no sol·licitades: Si debeu una trucada d’algú que no coneixeu, especialment si afirma ser d’una empresa o agència governamental, aneu amb compte.
 • Amenaces i tàctiques de por: Els estafadors sovint utilitzen amenaces i tàctiques de por per manipular les persones i obligar-les a complir les seves demandes.

Com protegir-se un mateix i a la empresa de les estafes telefòniques

Hi ha diverses mesures que podeu prendre per protegir-vos a vosaltres mateixos i la vostra empresa de les estafes telefòniques:

 • No proporcioneu informació personal o financera per telèfon a no ser que hagi iniciat la trucada i estigui segur de amb qui està parlant.
 • Pengeu si sospiteu que una trucada és una estafa i poseu-vos en contacte amb l’empresa o agència governamental directament utilitzant un número de telèfon que hagueu trobat al lloc web oficial o a la vostra factura.
 • Capaciti els seus empleats sobre les estafes telefòniques i com reconèixer els senyals d’advertència. Establiu polítiques i procediments clars perquè els empleats sàpiguen com manejar les trucades sospitoses.
 • Utilitzeu eines i serveis de bloqueig de trucades per ajudar a filtrar les trucades no desitjades i potencialment fraudulentes.

Denunciant i enfrontant les estafes telefòniques

Si creieu que heu estat víctimes d’una estafa telefònica, és important prendre mesures per denunciar-la i protegir-vos vosaltes mateixos i a la vostra empresa de futurs problemes:

 • Poseu-vos en contacte amb el vostre banc o companyia de targeta de crèdit immediatament per informar sobre qualsevol transacció no autoritzada i demanar el bloqueig de la targeta si és necessari.
 • Informeu l’estafa a les autoritats locals, com la policia o l’oficina de protecció al consumidor, i seguiu els consells sobre els passos addicionals que heu de seguir.
 • Considereu congelar el vostre crèdit o monitoritzar activament els vostres informes de crèdit per detectar possibles signes de robatori d’identitat.

Consells essencials per prevenir estafes telefòniques

Aquí hi ha alguns consells addicionals per ajudar a prevenir les estafes telefòniques:

 • Sigui escèptic: No creieu tot el que us diuen per telèfon. Si alguna cosa sona massa bona per ser veritat, probablement sigui mentida.
 • Verifiqueu la identitat del remitent: Si algú afirma ser d’una empresa o agència governamental, sol·liciteu la vostra informació de contacte i després verifiqueu la vostra identitat trucant a l’empresa o agència directament utilitzant un número de telèfon que hagueu trobat al vostre lloc web oficial o a la vostra factura.
 • No us deixeu intimidar: Si un remitent es torna agressiu o amenaçador, pengi. Les empreses i agències governamentals legítimes no tractaran les persones amb hostilitat o utilitzaran tàctiques de por per obtenir informació o diners.
Como evitar estafas telefonicas
Com evitar les estafes telefòniques: consells essencials per reconèixer i prevenir estafes més comunes 4

Crear consciència sobre les estafes telefòniques

Una de les maneres més efectives de combatre les estafes telefòniques és augmentar la consciència pública sobre el problema. Comparteixi les seves experiències i coneixements amb amics, familiars i col·legues per ajudar a educar els altres sobre les estafes telefòniques i com prevenir-les. També pot participar en campanyes de conscienciació, compartir informació a les xarxes socials i donar suport a organitzacions que lluiten contra les estafes telefòniques.

Manteniu-vos al dia sobre les tendències d’estafes

Els estafadors són astuts i estan en constant evolució, per la qual cosa és important mantenir-se informat sobre les darreres tendències i tàctiques d’estafes telefòniques. Ho pot fer llegint notícies sobre estafes, seguint experts en seguretat a les xarxes socials i subscrivint-se a butlletins informatius de seguretat en línia. En estar al corrent de les últimes tendències i tàctiques d’estafes, podeu estar millor preparat per reconèixer i prevenir les estafes telefòniques.

En resum

Les estafes telefòniques són un problema real i creixent que afecta individus i empreses a tot el món. És important reconèixer els signes d’una estafa telefònica, prendre mesures per protegir-nos i denunciar qualsevol activitat sospitosa a les autoritats. En mantenir informat sobre les últimes tendències i tàctiques d’estafes, pot estar millor preparat per prevenir les estafes telefòniques i ajudar a crear consciència sobre aquest important problema. Recordeu sempre ser escèptics, verificar la identitat del remitent i no deixar-vos intimidar pels estafadors. Junts podem reduir l’engany i protegir-nos de les estafes telefòniques.

Si necessiteu més assessorament sobre informàtica o necessiteu manteniment informàtic per a la vostra empresa podeu posar-vos en contacte amb nosaltres trucant al 972 22 89 43 o enviant-nos un missatge des de la nostra pàgina de contacte i estarem encantats de respondre-us el més aviat possible.

Més informació sobre el concepte d’estafa a la wikipedia.

Restarem sempre a la seva disposició

Assessori's ara sense cap compromís!

CIS Informatica Girona

Butlletí gratuït

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al corrent de les últimes novetats en informàtica per empreses. Pots donar-te de baixa quan vulguis des dels mateixos correus.