Rambla Xavier Cugat 45, 17007 Girona
ciberdelinquencia-cibercrim

News

L’Evolució dels lladres habituals fins als cibercriminals del s. XXI

De la mateixa manera que no ens sentiríem gens còmodes caminant per un carreró estret i fosc saben que no hi ha protecció policial ni llum, en termes de seguretat informàtica internet segueix essent similar a això.

Els nivells de protecció continuen essent molt baixos en comparació amb la modernització dels criminals.

La nova generació dels ciberdelinqüents està migrant a internet per raons d’estalvi de costos i les persones necessitem ser conscients d’aquesta gran problemàtica.

És més fàcil ciberdelinquir que delinquir

Obrir un correu electrònic i descarregar-ne un arxiu suposa, enguany, l’inici de la majoria de les ciberestafes. En modalitats que van des d’estafes millonaries a grans empreses fins a estafes de poc més d’un euro però amb desenes de milers de víctimes. I és per aquesta raó que els professionals de la ciberseguretat estan cada cop més demandats.

Hi ha diverses raons per les quals la ciberdelinqüència ha crescut amb la popularització d’internet i les noves tecnologies, internet ha proporcionat a delinqüents l’accés a una gran quantitat d’eines que es poden utilitzar per cometre ciberdelictes, com ara programes de phishing o malware i n’ofereix, al mateix temps, un grau d’anonimat que els fa més difícils de detectar i atrapar.

Internet també permet a delinqüents de qualsevol lloc del món connectar-se i col·laborar, cosa que fa més difícil per a les forces de l’ordre atrapar-los.

Hi ha una gran quantitat de dades a internet que poden ser usades per a ciberdelictes, com ara dades de comptes de banca o dades personals que poden ser utilitzades per a extorsió o ciberespionatge.

Moltes persones i empreses no tenen una ciberseguretat adequada, cosa que els fa més vulnerables als ciberdelictes. La ciberdelinqüència pot ser una manera fàcil i ràpida per obtenir diners per als delinqüents, especialment en temps de crisi econòmica.

Els delictes més comuns a internet

Hi ha una gran varietat de delictes que es poden cometre a internet a mans dels ciberdelinqüents. Alguns dels delictes més comuns són:

 • Phishing: és un tipus de frau que es realitza a través d’internet mitjançant l’enviament de correus electrònics o missatges de text que semblen ser de confiança per tal d’obtenir informació confidencial, com ara contrasenyes o dades de comptes bancaris.
 • Ransomware: és un tipus de malware que es descarrega en un ordinador i bloqueja l’accés a dades o programes fins que es paga un rescat.
 • Ciberespionatge: és el procés de recopilar informació confidencial o sensible de forma il·lícita a través d’internet.
 • Tràfic de dades personals: és el procés de vendre o intercanviar informació personal sense autorització, com ara dades de comptes bancaris o dades de targetes de crèdit.
 • Atacs DDoS: és un tipus d’atac que es realitza per sobrecarregar els servidors d’un lloc web amb tràfic fals per tal de fer-lo caure.
 • Atacs a la privacitat: és el procés de violar la privacitat d’una persona a través d’internet, com ara espiar a través de càmeres de seguretat connectades o accedir a dades personals sense autorització.

Les forces de l’ordre estan treballant de prop amb experts en ciberseguretat i utilitzant eines i tècniques avançades per adaptar-se a la ciberdelinqüència. Algunes de les mesures que estan prenent inclouen formació en ciberseguretat, noves eines de detecció d’amenaces, col·laboració amb experts en ciberseguretat, lleis i regulacions i campanyes de sensibilització per ajudar a la gent a conèixer el nivell de perill al qual ens exposem.

Com funcionen les organitzacions criminals especialitzades en cibercrim?

Les organitzacions criminals que es dediquen a la ciberdelinqüència solen funcionar de manera molt similar a altres tipus d’organitzacions criminals. Els ciberdelinqüents sovint treballen en grups o en xarxa amb altres delinqüents per cometre delictes cibernètics amb l’objectiu d’obtenir diners de manera il·legal.

Algunes organitzacions poden estar estructurades de manera molt formal, amb líders i membres específics que es dediquen a diferents tasques, com ara recopilació de dades o atacs informàtics. Altres poden ser més informals i estar compostes per persones que col·laborin de manera ocasional per cometre un delicte cibernètic determinat. Solen utilitzar la xarxa per comunicar-se i coordinar els seus atacs. Sovint utilitzen serveis de missatgeria encriptats o altres eines de comunicació cibernètica per evitar ser detectats pel govern o per les forces de l’ordre i acostumen a ser molt dinàmiques i a estar sempre buscant noves maneres de cometre delictes cibernètics i evitar la detecció.

Això fa que sigui difícil per a les forces de l’ordre atrapar i desmantellar aquests grups.

Quines mesures de seguretat podem prendre per a mantenir-nos segurs davant els ciberdelinqüents?

Hi ha diverses mesures de seguretat que es poden prendre per mantenir-se segurs del cibercrim:

 • Utilitzeu contrasenyes segures: Assegureu-vos de utilitzar contrasenyes segures per a tots els vostres comptes i eviteu utilitzar la mateixa contrasenya per a múltiples comptes.
 • Utilitzeu autenticació de dos factors: L’autenticació de dos factors és una mesura de seguretat addicional que requereix que introduïu un codi d’accés addicional, com ara una contrasenya o un codi de verificació enviada a través de SMS, per accedir a un compte.
 • Utilitzeu una xarxa privada virtual (VPN): Una VPN és una xarxa privada que encripta les vostres dades i us permet navegar per internet de manera anònima, cosa que pot ajudar a protegir-vos del ciberespionatge i altres tipus de ciberdelictes.
 • Manteniu els vostres dispositius actualitzats: Assegureu-vos de mantenir els vostres dispositius actualitzats amb les últimes versions del sistema operatiu i dels programes per evitar vulnerabilitats que els ciberdelinqüents poden explotar.
 • Instal·leu un programari antivirus: Un programari antivirus us pot ajudar a protegir-vos del malware i altres tipus de ciberamenaces.

I per acabar hem de remarcar la primera de totes les mesures de seguretat que és ser conscient de la problemàtica, mantenir-se informat sobre les últimes amenaces cibernètiques i com protegir-se d’aquestes pot ajudar-vos a evitar caure víctima de ciberdelictes.

Si necessites assessorament informàtic per tu o la teva empresa no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres trucant al 972 22 89 43 o enviant-nos un missatge des de la nostra pàgina de contacte.

Restarem sempre a la seva disposició

Assessori's ara sense cap compromís!

CIS Informatica Girona

Butlletí gratuït

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al corrent de les últimes novetats en informàtica per empreses. Pots donar-te de baixa quan vulguis des dels mateixos correus.