Rambla Xavier Cugat 45, 17007 Girona
que es un keylogger

News

Què és un Keylogger? Per a què serveix i com detectar-ho?

Un keylogger és un programa, generalment, usat amb males intencions per a capturar les pulsacions de les tecles i així saber la contrasenya

Els keyloggers són programes maliciosos utilitzats pels ciberdelinqüents per capturar les pulsacions del teclat i les contrasenyes dels ordinadors. Constitueixen una greu amenaça per a la seguretat de les dades i s’han de prendre seriosament. En aquest article veurem què són els keyloggers, com funcionen, per què els ciberdelinqüents els utilitzen, com detectar els keyloggers, les millors pràctiques perquè les empreses protegeixin les seves dades i què fer si es detecta un keylogger.

Què és un keylogger?

Un keylogger, també conegut com a registrador de pulsacions de teclat, és un tipus de codi maliciós utilitzat pels ciberdelinqüents per capturar pulsacions de teclat i contrasenyes, que després poden utilitzar-se per accedir a informació sensible. El keylogging és la pràctica de fer servir keyloggers per registrar i emmagatzemar les pulsacions de tecles, incloses contrasenyes i altra informació sensible, en un ordinador o un altre dispositiu.

Els keyloggers solen instal·lar-se en un dispositiu sense el coneixement de l’usuari, i les dades capturades s’envien després al ciberdelinqüent. Els keyloggers també es poden utilitzar per vigilar l’activitat de l’usuari en un ordinador, com ara quins llocs web visita, a quins continguts accedeix i quins programes utilitza.

Els keyloggers es poden instal·lar en ordinadors, telèfons, tauletes i altres tipus de dispositius. El tipus més comú de registrador de pulsacions de tecles és un registrador de pulsacions de tecles basat en programari, que s’instal·la en un ordinador o dispositiu i es pot utilitzar per vigilar l’activitat de l’usuari.

Els keyloggers també es poden instal·lar en maquinari, com ara teclats i ratolins, que es poden utilitzar per capturar dades de les pulsacions de l’usuari. Els keyloggers de maquinari són més difícils de detectar que els de programari, ja que s’instal·len directament al dispositiu.

Mans teclejant sense saber que un keylogger està capturant les pulsacions
Què és un keylogger? Per a què serveix i com detectar-ho? 2

Com funcionen els keyloggers?

Els keyloggers capturen les pulsacions del teclat i les contrasenyes, que s’envien al ciberdelinqüent. També es poden utilitzar per vigilar l’activitat de l’usuari en un ordinador o dispositiu, com ara quins llocs web visita, a quins continguts accedeix i quins programes utilitza.

Els keyloggers solen instal·lar-se en un ordinador o dispositiu sense el coneixement de l’usuari. Un cop instal·lats, es poden executar en segon pla i capturar pulsacions de tecles i contrasenyes sense que l’usuari ho sàpiga.

Els keyloggers també es poden utilitzar per vigilar l’activitat de l’usuari en un ordinador, com ara quins llocs web visita, a quins continguts accedeix i quins programes utilitza. Aquest tipus de vigilància és especialment perillosa, ja que pot proporcionar informació detallada sobre l’activitat d’un usuari als ciberdelinqüents.

Tipus de keyloggers

Hi ha diferents tipus de keyloggers, com els basats en software, els basats en hardware i els basats en el núvol. Els keyloggers basats en programari són els més comuns i s’instal·len en un dispositiu sense coneixement de l’usuari. Aquests keyloggers estan dissenyats per funcionar en segon pla i monitoritzar l’activitat de l’usuari sense ser detectats.

Els keyloggers hardware-based s’instal·len directament en un dispositiu, com ara un teclat o un ratolí, per capturar les dades de la pulsació de tecles de l’usuari. Aquests keyloggers són més difícils de detectar que els keyloggers basats en programari, ja que estan directament al dispositiu.

Els keyloggers cloud-based són keyloggers que s’allotgen en un núvol i s’utilitzen per monitoritzar l’activitat dels usuaris mitjançant una connexió d’Internet. Aquests keyloggers són especialment útils per als ciberdelinqüents, ja que poden accedir a les dades de l’usuari des de qualsevol lloc.

Per què utilitzen els ciberdelinqüents els keyloggers?

Els ciberdelinqüents utilitzen els keyloggers per diversos motius, com ara robar contrasenyes i informació personal, controlar l’activitat dels usuaris i fins i tot espiar-los. Els ciberdelinqüents utilitzen els keyloggers per accedir a informació confidencial, com ara contrasenyes i números de targetes de crèdit, que després poden utilitzar per cometre robatoris d’identitat i altres formes de frau.

Els keyloggers també es poden utilitzar per vigilar l’activitat dels usuaris, com quins llocs web visiten i quins continguts accedeixen. Aquest tipus de vigilància és especialment perillosa, ja que pot proporcionar informació detallada sobre l’activitat d’un usuari als ciberdelinqüents.

A més, els keyloggers es poden utilitzar per espiar els usuaris. Els ciberdelinqüents poden utilitzar keyloggers per vigilar l’activitat d’un usuari i fins i tot fer captures de pantalla de la seva activitat. Aquest tipus de vigilància es pot utilitzar per robar secrets comercials i altra informació confidencial.

Com detectar els keyloggers

Els keyloggers poden ser difícils de detectar, ja que solen instal·lar-se en un dispositiu sense el coneixement de l’usuari. No obstant això, hi ha diversos mètodes que es poden utilitzar per detectar els keyloggers, com escanejar l’ordinador amb programari antimalware i comprovar els registres d’activitat de l’ordinador.

El programari antimalware es pot utilitzar per escanejar l’ordinador a la recerca de codi maliciós (malware), inclosos els keyloggers. Si es detecta un keylogger, el programari t’alertarà i et permetrà prendre mesures.

També pots comprovar els registres d’activitat del vostre ordinador a la recerca d’indicis d’un keylogger. Si observes una activitat inusual, com l’execució de programes estranys en segon pla o l’accés a llocs web estranys, podria ser senyal que s’ha instal·lat un keylogger al vostre ordinador.

Bones pràctiques perquè les empreses protegeixin les seves dades

Les empreses sempre han de prendre mesures per protegir les dades de keyloggers i altres programes maliciosos.

L’ús de contrasenyes segures amb l’autenticació de dos factors per afegir una capa addicional de seguretat és la millor manera de protegir-se dels keyloggers.

A més, les empreses han d’actualitzar periòdicament el seu programari, inclòs l’antivirus i l’antimalware. Això és important, ja que constantment es desenvolupen i llancen nous programes maliciosos, i és important mantenir-se al dia amb les darreres actualitzacions de seguretat.

Les empreses també haurien de plantejar-se implantar un sistema de supervisió de la xarxa per detectar activitats sospitoses. Aquest tipus de sistema et pot alertar de qualsevol activitat sospitosa, com un keylogger, a la vostra xarxa.

Què fer si es detecta un keylogger

Si sospites que s’ha instal·lat un keylogger al teu ordinador o dispositiu, és important que actuis immediatament.

El primer pas és eliminar el keylogger del dispositiu. Per fer-ho, podeu utilitzar un programari antimalware que detecti i elimini els keyloggers. Si no podeu eliminar el keylogger pel vostre compte, poseu-vos en contacte amb un expert en seguretat informàtica perquè us ajudi.

Un cop eliminat el keylogger, és important canviar totes les contrasenyes. Això és important, ja que el keylogger pot haver capturat les contrasenyes, i s’han de canviar com més aviat millor.

També hauria de considerar l’aplicació de mesures de seguretat addicionals, com l’autenticació de dos factors i un sistema de supervisió de la xarxa. Això t’ajudarà a protegir les teves dades de futurs intents de keylogging.

Com descarregar una eina de detecció de keyloggers

Si sospites que s’ha instal·lat un keylogger al teu ordinador o dispositiu, pots descarregar una eina de detecció de keyloggers que t’ajudarà a detectar i eliminar el malware.

Hi ha moltes eines de detecció de keyloggers disponibles a Internet, com Malwarebytes i Spybot Search & Destroy. Aquestes eines estan dissenyades per detectar i eliminar keyloggers del vostre ordinador o dispositiu.

Abans de descarregar una eina de detecció de keyloggers, és important assegurar-se que procedeix d’una font fiable. També hauríes de llegir les ressenyes de l’eina per assegurar-vos que és fiable i eficaç.

En resum

Els keyloggers són una greu amenaça per a la seguretat de les dades i s’han de prendre seriosament. En aquest bloc hem vist què són els keyloggers, com funcionen, perquè els ciberdelinqüents els utilitzen, com detectar els keyloggers, les millors pràctiques perquè les empreses protegeixin les seves dades i què fer si es detecta un keylogger.

És important prendre mesures per protegir les teves dades dels keyloggers, com l’ús de contrasenyes segures, autenticació de dos factors i programari antimalware. Si sospites que s’ha instal·lat un keylogger al teu ordinador o dispositiu, és important que actuis immediatament. Podeu descarregar una eina de detecció de keyloggers que t’ajudarà a detectar i eliminar el malware.

Els keyloggers són una amenaça creixent, i és important prendre mesures per protegir les teves dades. Si segueixes els consells descrits en aquest bloc, podràs protegir les teves dades i mantenir-te segur a Internet.

CTA: Si sospiteu que s’ha instal·lat un keylogger al dispositiu, baixeu avui mateix una eina de detecció de keyloggers que us ajudarà a detectar i eliminar el codi maliciós (malware).

Si necessites assessorament informàtic per tu o la teva empresa no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres trucant al 972 22 89 43 o enviant-nos un missatge des de la nostra pàgina de contacte.

Restarem sempre a la seva disposició

Assessori's ara sense cap compromís!