Rambla Xavier Cugat 45, 17007 Girona
servidor nas que es

News

Com treure partit a un servidor NAS: Una guia completa

Els dispositius NAS estan a l'alça a causa de les enormes avantatges que proporcionen. Avui tractarem els servidors NAS i les seves particularitats en aquest article.

Un servidor NAS (Network Attached Storage) és un dispositiu d’emmagatzematge connectat a una xarxa informàtica que proporciona emmagatzematge compartit a tots els usuaris de la xarxa. Podeu emmagatzemar dades, fitxers i continguts multimèdia als quals poden accedir i compartir diversos usuaris. En aquesta guia, parlarem dels avantatges de fer servir un servidor NAS, els diferents tipus de servidors NAS, com configurar un servidor NAS, com compartir dades a través d’un servidor NAS, com emmagatzemar i gestionar fitxers multimèdia amb un servidor NAS, la computació en núvol i els servidors NAS, com fer còpies de seguretat amb un servidor NAS, com triar el servidor NAS adequat per a les seves necessitats i consells per gestionar i solucionar problemes del servidor NAS.

Què és un servidor NAS?

Un servidor NAS és un dispositiu d’emmagatzematge connectat a una xarxa informàtica. Proporciona emmagatzematge compartit a tots els usuaris de la xarxa. Podeu emmagatzemar dades, fitxers i continguts multimèdia als quals poden accedir i compartir diversos usuaris. Un servidor NAS sol estar compost per un dispositiu d’emmagatzematge, com un disc dur, i un sistema operatiu de xarxa, com Linux o Windows. Sol connectar-se a la xarxa mitjançant Ethernet o Wi-Fi.

L’avantatge principal d’un servidor NAS és que permet als usuaris accedir a les dades i compartir-les des d’una ubicació central. Això facilita als usuaris la col·laboració en projectes i l’accés a fitxers des de diferents ubicacions. També facilita emmagatzemar i gestionar grans quantitats de dades.

Els servidors NAS també són molt segurs. Estan equipats amb funcions de seguretat avançades que garanteixen que les seves dades estiguin fora de perill d’accessos no autoritzats i atacs malintencionats. A més, els servidors NAS són eficients des del punt de vista energètic, ja que no requereixen un servidor o un ordinador dedicats per funcionar.

Que es un servidor nas
Com treure partit a un servidor nas: una guia completa 2

Avantatges d’utilitzar un servidor NAS

Utilitzar un servidor NAS té molts avantatges. Heus aquí algunes:

 • Estalvi de costos: Els servidors NAS són molt més rendibles que comprar un servidor o ordinador dedicats. A més, són molt més fàcils de configurar i mantenir, cosa que t’estalvia temps i diners.
 • Escalabilitat: Els servidors NAS poden ampliar-se o reduir fàcilment segons sigui necessari, cosa que els fa ideals per a empreses que necessiten ampliar la seva capacitat d’emmagatzematge ràpidament.
 • Accessibilitat: Els servidors NAS faciliten als usuaris accedir a les dades i compartir-les des de qualsevol lloc del món.
 • Seguretat: Els servidors NAS estan equipats amb funcions de seguretat avançades que garanteixen que les seves dades es mantinguin fora de perill d’accessos no autoritzats i atacs malintencionats.
 • Flexibilitat: Els servidors NAS són molt flexibles i poden utilitzar-se per a una gran varietat de tasques, com compartir fitxers, realitzar còpies de seguretat de dades o transmetre fitxers multimèdia, entre d’altres.

Diferents tipus de servidors NAS i les seves característiques

Hi ha diversos tipus de servidors NAS, cadascun amb les seves pròpies característiques. Aquests són alguns dels tipus més populars:

 • NAS domèstic: Un NAS domèstic és una solució de baix cost per emmagatzemar i compartir fitxers personals. Està dissenyat per ser fàcil de configurar i mantenir i normalment ve amb un sistema operatiu de xarxa bàsic.
 • NAS per a empreses: un NAS per a empreses està dissenyat per a grans empreses que necessiten una solució d’emmagatzematge potent i molt segura. Sol incloure un sistema operatiu de xarxa avançat i funcions de seguretat avançades.
 • NAS híbrid: Un NAS híbrid és una combinació d’un NAS domèstic i un NAS empresarial. Està dissenyat per ser flexible i rendible, i ve amb sistemes operatius de xarxa bàsics i avançats.
 • NES al núvol: un NAS al núvol és una solució d’emmagatzematge basada en el núvol que permet als usuaris accedir a les dades i compartir-les des de qualsevol lloc del món. Sol ser més car que altres tipus de servidor NAS, però és més segur i fiable.

Com configurar un servidor NAS

Configurar un servidor NAS pot semblar descoratjador, però en realitat és força senzill. Aquests són els passos necessaris per configurar un servidor NAS:

 1. Connecteu el servidor NAS a la vostra xarxa: Connecteu el servidor NAS a la vostra xarxa domèstica o d’oficina mitjançant un cable Ethernet.
  • Instal·leu el sistema operatiu de xarxa: Instal·leu el sistema operatiu de xarxa al servidor NAS. Això permetrà al servidor NAS comunicar-se amb altres dispositius de la xarxa.
 2. Configureu els comptes d’usuari: Creeu comptes d’usuari per a cada usuari que necessiti accedir al servidor NAS.
  • Configureu els permisos: Configureu els permisos de cada compte d’usuari perquè els usuaris puguin accedir a les dades del servidor NAS i compartir-les.
 3. Connectar-se al servidor NAS: Un cop configurat el servidor NAS, els usuaris s’hi poden connectar mitjançant un navegador web o un client NAS.

Com compartir dades mitjançant un servidor NAS

Un cop configurat el servidor NAS, els usuaris poden accedir fàcilment a les dades emmagatzemades i compartir-les. A continuació s’indiquen els passos necessaris per compartir dades mitjançant un servidor NAS:

 1. Creeu una carpeta compartida: Creeu una carpeta compartida al servidor NAS. Això permetrà als usuaris accedir a les dades emmagatzemades a la carpeta.
  • Establiu els permisos: Configureu els permisos de cada compte d’usuari perquè els usuaris puguin accedir i compartir les dades emmagatzemades a la carpeta compartida.
 2. Compartir la carpeta: Compartiu la carpeta amb altres usuaris de la xarxa.
  • Accedir a les dades: Un cop compartida la carpeta, els usuaris poden accedir a les dades emmagatzemades des de qualsevol dispositiu connectat a la xarxa.

Com emmagatzemar i gestionar fitxers multimèdia amb un servidor NAS

Un servidor NAS és una solució ideal per emmagatzemar i gestionar fitxers multimèdia. Aquests són els passos que heu de seguir per emmagatzemar i gestionar fitxers multimèdia amb un servidor NAS:

 1. Creeu una carpeta multimèdia: Creeu una carpeta multimèdia al servidor NAS. Això permetrà als usuaris emmagatzemar i accedir a fitxers multimèdia al servidor NAS.
 2. Establiu els permisos: Definiu permisos per a cada compte d’usuari de manera que els usuaris puguin accedir i compartir els fitxers multimèdia emmagatzemats a la carpeta multimèdia.
 3. Afegir fitxers multimèdia: Afegeix fitxers multimèdia a la carpeta multimèdia.
 4. Transmetre fitxers multimèdia: Transmet els fitxers multimèdia emmagatzemats a la carpeta multimèdia utilitzant un dispositiu de transmissió multimèdia.

Computació al núvol i servidors NAS

La computació en núvol és cada cop més popular, i els servidors NAS són una excel·lent forma d’aprofitar aquesta tecnologia. Els servidors NAS poden connectar-se a serveis de computació al núvol, com Amazon Web Services, Google Cloud Platform i Microsoft Azure, cosa que permet als usuaris accedir a les dades emmagatzemades al núvol i gestionar-les. A més, els servidors NAS es poden utilitzar per emmagatzemar i fer còpies de seguretat de les dades dels serveis de computació en núvol, garantint que les dades estiguin segures i protegides.

Com fer còpies de seguretat amb un servidor NAS

Fer còpies de seguretat és essencial per garantir que les dades no es perdin en cas de desastre. Els servidors NAS es poden utilitzar per emmagatzemar còpies de seguretat de dades importants. A continuació s’indiquen els passos necessaris per fer còpies de seguretat amb un servidor NAS:

 1. Creeu una carpeta de còpia de seguretat: Creeu una carpeta de còpies de seguretat al servidor NAS. Això us permetrà emmagatzemar i accedir a les còpies de seguretat al servidor NAS.
 2. Establiu els permisos: Configureu els permisos de cada compte d’usuari perquè els usuaris puguin accedir i compartir les còpies de seguretat emmagatzemades a la carpeta de còpies de seguretat.
 3. Feu una còpia de seguretat de les dades: Utilitzeu un programari de còpia de seguretat per fer una còpia de seguretat de les dades al servidor NAS.
 4. Restaurar dades: Utilitzeu el programari de còpia de seguretat per restaurar les dades del servidor NAS en cas de desastre.

Triar el servidor NAS adequat a les vostres necessitats

A l’hora de triar un servidor NAS per a les vostres necessitats, heu de tenir en compte diversos factors. Aquests són alguns dels més importants:

 • Capacitat d’emmagatzematge: La quantitat de capacitat d’emmagatzematge que necessiteu depèn de les dades que necessiteu emmagatzemar. Assegureu-vos de triar un servidor NAS amb prou capacitat d’emmagatzematge per desar totes les vostres dades.
 • Rendiment: El rendiment és un factor important que cal tenir en compte a l’hora d’escollir un servidor NAS. Assegureu-vos de triar un servidor NAS amb prou velocitat i rendiment per satisfer les vostres necessitats.
 • Connectivitat: Assegureu-vos de triar un servidor NAS amb el tipus de connectivitat adequat per a les vostres necessitats. Per exemple, si necessiteu accedir al servidor NAS des de diverses ubicacions, heu de triar un servidor NAS amb connectivitat Wi-Fi.
 • Característiques: Els diferents servidors NAS vénen amb diferents característiques. Assegureu-vos de triar un servidor NAS amb les funcions que necessites, com ara transmissió multimèdia, emmagatzematge al núvol i accés remot.
 • Preu: Assegureu-vos de triar un servidor NAS que s’ajusti al vostre pressupost.

Consells per gestionar i solucionar problemes del vostre servidor NAS.

Quan hagueu triat i configurat el seu servidor NAS, hi ha alguns consells que pot seguir per assegurar-se que funciona sense problemes:

 • Mantingueu el vostre servidor NAS actualitzat: Assegureu-vos de mantenir el vostre servidor NAS actualitzat amb el programari i els pegats de seguretat més recents.
 • Superviseu el vostre servidor NAS: Superviseu el vostre servidor NAS amb regularitat per assegurar-vos que funciona correctament i que es realitzen còpies de seguretat de les dades de forma adequada.
 • Utilitzeu un programari de còpia de seguretat: Utilitzeu un programari de còpia de seguretat per fer còpies de seguretat de les vostres dades al servidor NAS. Això garantirà que les vostres dades estiguin segures en cas de desastre.
 • Utilitzeu un client NAS: Utilitzeu un client NAS per accedir i gestionar les vostres dades emmagatzemades al servidor NAS. Això facilitarà l’accés i ús compartit de les dades emmagatzemades al servidor NAS.
 • Poseu-vos en contacte amb el servei d’assistència: Si teniu problemes amb el vostre servidor NAS, poseu-vos en contacte amb l’equip d’assistència del vostre servidor NAS per obtenir ajuda.

Conclusió

Un servidor NAS és una forma excel·lent d’emmagatzemar i compartir dades en xarxa. És rendible, segur i fàcil de configurar i mantenir. També es pot utilitzar per emmagatzemar i gestionar fitxers multimèdia i per fer còpies de seguretat de dades importants. Per treure el màxim profit al vostre servidor NAS, assegureu-vos de triar el que millor s’adapti a les vostres necessitats i seguiu els consells d’aquesta guia per gestionar i solucionar els problemes del vostre servidor NAS.

Seguint aquesta guia, podreu treure el màxim profit a un servidor NAS i aprofitar al màxim les vostres necessitats d’emmagatzematge en xarxa. Amb el servidor NAS adequat, podreu emmagatzemar, compartir i gestionar fàcilment dades, arxius multimèdia i còpies de seguretat.

Si necessites assessorament informàtic per tu o la teva empresa no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres trucant al 972 22 89 43 o enviant-nos un missatge des de la nostra pàgina de contacte.

Restarem sempre a la seva disposició

Assessori's ara sense cap compromís!