Rambla Xavier Cugat 45, 17007 Girona
que-es-virus-macros

News

Virus d’Excel i Word: això és el que s’ha de saber

Es tracta de virus que es propaguen a través de macros en fitxers d'Excel i Word. Quan obris un fitxer infectat, el virus de macro es pot executar automàticament i infectar el teu ordinador

Microsoft Office és una de les suites de programari més populars del món, amb milions d’usuaris a tot el planeta. Tot i això, la seva popularitat també comporta la seva vulnerabilitat als ciberatacs. Els arxius d’Excel i Word, en particular, solen ser l’objectiu dels virus a causa de la gran quantitat de dades que contenen. En aquest article, explorarem els tipus de virus que poden infectar els arxius d’Excel i Word, com es propaguen a través de macros, els signes que el seu arxiu pot estar infectat i com protegir el seu ordinador d’aquests virus.

Introducció als virus d’Excel i Word

Els virus Excel i Word són programes maliciosos dissenyats per infectar fitxers Excel i Word. Aquests virus poden causar molts danys al vostre ordinador i posar en perill la vostra informació confidencial. Poden propagar-se a través de macros, que són petits programes que automatitzen tasques repetitives en fitxers d’Excel i Word. En obrir un fitxer d’Excel o Word infectat, el virus es pot propagar al vostre ordinador i a altres fitxers del mateix.

Tipus de virus que poden infectar fitxers d’Excel i Word

Hi ha diversos tipus de virus que poden infectar fitxers d’Excel i Word. Alguns dels més comuns són:

Virus de macro

Es tracta de virus que es propaguen a través de macros en fitxers d’Excel i Word. Quan obris un fitxer infectat, el virus de macro es pot executar automàticament i infectar el teu ordinador. Els virus de macro són el tipus de virus més comú que es troba als fitxers d’Excel i Word.

Infectors d’arxius

Són virus que infecten fitxers executables, com els fitxers .exe. Poden propagar-se a fitxers Excel i Word quan s’obre un fitxer executable infectat i, a continuació, s’obre un fitxer Excel o Word.

Cucs

Es tracta de virus autoreplicants que es poden propagar a través de xarxes i Internet. Poden infectar fitxers d’Excel i Word, així com altres fitxers del vostre ordinador.

Cavalls de Troia

Són virus que es disfressen de programes de programari legítims. Quan instal·les el programari, el virus pot infectar el teu ordinador i els fitxers d’Excel i Word.

Com es propaguen els virus a través de les macros d’Excel i Word

Les macros d’Excel i Word són petits programes que automatitzen tasques repetitives als fitxers d’Excel i Word. Les macros poden ser útils, però també es poden utilitzar per propagar virus. En obrir un fitxer d’Excel o Word infectat, el virus de la macro es pot executar automàticament i infectar l’ordinador. A continuació, el virus es pot propagar a altres fitxers del vostre ordinador, així com a altres ordinadors de la xarxa.

Virus de macros
Virus d'excel i word: això és el que s’ha de saber 3

Signes que el vostre arxiu Excel o Word pot estar infectat per un virus

Hi ha diversos signes que el vostre arxiu Excel o Word pot estar infectat per un virus. Aquests inclouen:

Rendiment lent

Si el vostre fitxer d’Excel o Word funciona més lent del que és habitual, és possible que estigui infectat per un virus.

Missatges estranys o finestres emergents

Si en obrir un fitxer d’Excel o Word apareixen missatges o finestres emergents estranys, és possible que estigui infectat per un virus.

Canvis a la mida del fitxer

Si el vostre fitxer Excel o Word ha augmentat o disminuït de mida sobtadament, pot estar infectat per un virus.

Comportament inusual

Si el vostre fitxer Excel o Word es comporta de forma inusual, com tancar-se o obrir-se sol, pot estar infectat per un virus.

Com protegir el vostre ordinador dels virus d’Excel i Word

Hi ha diverses mesures que podeu prendre per protegir el seu ordinador dels virus d’Excel i Word. Entre elles s’hi inclouen:

Mantenir actualitzat el programari antivirus

Assegureu-vos que el programari antivirus està actualitzat i funciona correctament. El programari antivirus us pot ajudar a detectar i eliminar virus del vostre ordinador.

Habiliteu la seguretat de macros

L’Excel i el Word tenen funcions de seguretat integrades que poden ajudar a protegir el teu ordinador dels virus de macro. Assegureu-vos d’activar la seguretat de macros en els seus arxius d’Excel i Word.

Aneu amb compte en descarregar arxius

Aneu amb compte en descarregar fitxers d’Internet, especialment si procedeixen de fonts desconegudes. Els virus poden ocultar-se als fitxers i infectar el teu ordinador en obrir-los.

Utilitza contrasenyes segures

Utilitza contrasenyes segures per als teus fitxers d’Excel i Word, així com per al teu ordinador i altres comptes.

Com prevenir la propagació de virus d’Excel i Word

Si sospiteu que el vostre arxiu d’Excel o Word està infectat per un virus, podeu prendre diverses mesures per evitar que el virus es propagui. Entre elles s’hi inclouen:

Desconnectar-se d’Internet

Si és possible, desconnecteu el vostre ordinador d’Internet per evitar que el virus es propagui a altres ordinadors.

Escanegeu el vostre ordinador

Utilitza el teu programari antivirus per escanejar el teu ordinador a la recerca de virus. Això pot ajudar a detectar i eliminar el virus del vostre ordinador.

Elimineu els fitxers infectats

Si el vostre fitxer d’Excel o Word està infectat per un virus, elimineu-lo per evitar que el virus es propagui a altres fitxers del vostre ordinador.

Què fer si el vostre arxiu Excel o Word està infectat per un virus

Si el vostre fitxer d’Excel o Word està infectat per un virus, és important que actuïs el més aviat possible. A continuació us indiquem alguns passos que podeu seguir:

Desconnectar-se d’Internet

Desconnecteu el vostre ordinador d’Internet per evitar que el virus es propagui a altres ordinadors.

Escanegeu el vostre ordinador

Utilitza el teu programari antivirus per escanejar el teu ordinador a la recerca de virus. Això pot ajudar a detectar i eliminar el virus del vostre ordinador.

Elimineu els fitxers infectats

Si el vostre fitxer d’Excel o Word està infectat per un virus, elimineu-lo per evitar que el virus es propagui a altres fitxers del vostre ordinador.

Virus de macros
Virus d'excel i word: això és el que s’ha de saber 4

Errors comuns sobre els virus d’Excel i Word

Hi ha diversos conceptes erronis sobre els virus d’Excel i Word. Entre elles s’hi inclouen:

Els fitxers d’Excel i Word no poden tenir virus

Això és fals. Els fitxers d’Excel i Word es poden infectar, i sovint són objectiu dels ciberdelinqüents.

El programari antivirus no és necessari

Això és fals. El programari antivirus és essencial per protegir el vostre ordinador dels virus, inclosos els que ataquen els arxius d’Excel i Word.

Les macros són sempre segures

Aquesta afirmació és falsa. Les macros poden utilitzar-se per propagar virus, per la qual cosa és important activar la seguretat de les macros als fitxers d’Excel i Word.

Recursos per aprendre més sobre la prevenció de virus a Excel i Word

Hi ha diversos recursos disponibles per ajudar a aprendre més sobre la prevenció de virus a Excel i Word. Entre ells s’inclouen:

Suport de Microsoft Office

Microsoft Office té una pàgina de suport que conté informació sobre com protegir el vostre ordinador dels virus.

Proveïdors de programari antivirus

Molts proveïdors de programari antivirus disposen de recursos als seus llocs web per ajudar a protegir el seu ordinador dels virus.

Blocs de ciberseguretat

Hi ha diversos blocs de ciberseguretat que ofereixen informació sobre la prevenció de virus en arxius Excel i Word.

Conclusió: Estigues alerta contra els virus d’Excel i Word

Els fitxers d’Excel i Word solen ser objectiu dels ciberdelinqüents a causa de la gran quantitat de dades que contenen. És important estar alerta contra els virus d’Excel i Word mantenint actualitzat el programari antivirus, activant la seguretat de macros i sent previngut en descarregar fitxers d’Internet. Si sospiteu que el vostre fitxer d’Excel o Word està infectat per un virus, actua immediatament per evitar que el virus es propagui. Recorda, sempre és millor prevenir que guarir.

Si necessiteu més informació o assessorament informàtic sobre el vostre ordinador o manteniment informa`tic per a la vostra empresa podeu posar-vos en contacte amb nosaltres trucant al 972 22 89 43 o enviant-nos un missatge des de la nostra pàgina de contacte.

Restarem sempre a la seva disposició

Assessori's ara sense cap compromís!