Rambla Xavier Cugat 45, 17007 Girona
seguretat xarxa wifi

News

6 consells per a protegir els nostres routers d’atacs informàtics

El router és un dels dispositius més importants de la nostra connexió a internet. Mantenir una política de seguretat és vital per a evitar maldecaps.

Millorar la seguretat dels nostres routers ha esdevingut, actualment, molt important en termes de privacitat i seguretat de la nostra informació.

Hi ha moltes raons per les quals millorar la nostra infraestructura informàtica; podríem dir que no cal parlar d’atacs informàtics d’alta intensitat com podria ser el ransomware (que en realitat sí que n’esdevenen en l’àmbit domèstic), però sí que podríem dir que si no vigilem ens podrien robar la senyal wifi o, fins i tot, les nostres contrasenyes. I, per tant, si no mantenim una política de contrasenyes segures podríem posar en perill les nostres dades de no protegir correctament una de les entrades principals d’informació: el nostre router.

Què és un router?

Un router és un dispositiu que connecta diversos dispositius a Internet o a una altra xarxa. Es fa servir per compartir la connexió a Internet amb múltiples dispositius, com ara ordinadors, tauletes, telèfons mòbils i altres dispositius connectats.

Aquest aparell també actua com a intermediari entre els dispositius i Internet, “encaminant” el tràfic de dades entre ells. Això es fa fent servir una taula de rutes, que és una llista de les adreces IP dels dispositius connectats i la millor manera d’accedir a ells.

També té altres funcions de seguretat, com ara un firewall que protegeix la xarxa d’atacs externs, i opcions de configuració per controlar l’accés a Internet i les aplicacions.

Quines són les amenaces més comunes que poden atacar el nostre router?

  • Atacs de força bruta: són atacs que consisteixen a provar diferents combinacions de contrasenyes fins que es troba la correcta. Aquest tipus d’atac pot ser especialment perillós si la contrasenya és poc segura o no s’ha canviat amb regularitat.
  • Malware: programari maliciós que es pot instal·lar en el router sense que ho sàpigues. Un cop instal·lat, el malware pot fer diferents coses, com ara enviar correu brossa, esquivar el firewall o accedir a dades privades.
  • Atacs de phishing: el phishing és una tècnica utilitzada per obtenir informació confidencial, com ara contrasenyes o dades bancàries, fent-se passar per una entitat de confiança. Els atacs de phishing poden arribar a través del correu electrònic o de missatges de text, i poden intentar enganyar als usuaris a accedir a enllaços maliciosos o a introduir les seves dades en un formulari fals.

6 consells per a protegir la seguretat del nostre router

Canvia les contrasenyes

Canvia les contrasenyes tant la d’accés al wifi com la d’accés al router. Utilitza contrasenyes segures i úniques, no utilitzis contrasenyes que s’usin en altres comptes o que siguin fàcils d’endevinar.

  • Fes servir una contrasenya que tingui una longitud mínima de 8 caràcters.
  • Utilitza lletres, números i símbols per a crear la contrasenya. Això la fa més difícil d’endevinar.
  • Evita utilitzar paraules comunes o informació personal com a part de la contrasenya. Això inclou el teu nom, data de naixement o direcció.
  • No comparteixis la contrasenya de la teva xarxa wifi ni la d’accés al router amb ningú més.
  • Recorda canviar la contrasenya amb certa regularitat per a mantenir-la segura.
  • Si és possible, utilitza una contrasenya diferent per a cada compte i dispositiu que utilitzis. Això evita que, si una contrasenya es compromet, altres comptes també puguin estar en perill.

Això ens porta al següent punt.

Autenticació de doble factor

L’autenticació de doble factor fa que sigui més difícil per a un hacker accedir al teu compte, ja que necessitarien accedir tant a la teva contrasenya com al dispositiu que rebrà el codi de verificació.

Activa l'autenticació de doble factor
6 consells per a protegir els nostres routers d'atacs informàtics 4

Per activar l’autenticació de doble factor al teu router, segueix aquests passos:

  • Accedeix a la configuració del router a través d’un navegador web.
  • Ves a la secció de seguretat o autenticació.
  • Activa l’opció d’autenticació de doble factor o de verificació en dos passos.
  • Segueix les instruccions per configurar l’autenticació de doble factor. Això pot incloure la configuració d’una aplicació de verificació en dos passos o l’associació d’un número de telèfon mòbil amb el teu compte.
  • Desa la configuració i assegura’t de fer una prova per a assegurar-te que tot estigui funcionant correctament.

Tingues en compte que l’autenticació de doble factor no estarà disponible per a tots els aparells i depèn de la marca i model del teu router. Si no veus aquesta opció a la configuració, és possible que no estigui disponible.

Xarxa segura WPA2

Per mantenir segura la nostra xarxa wifi és important fer servir la xarxa segura i encriptada WPA2:

  • Busca la configuració de la xarxa Wi-Fi. Aquesta opció sol estar disponible a la secció de configuració o de gestió del router.
  • Selecciona WPA2 com a mètode de seguretat de la xarxa Wi-Fi. Això normalment es pot fer a través d’un menú desplegable o escrivint-ho manualment en un camp de text.
  • Guarda els canvis.
Millora la seguretat el reu router
6 consells per a protegir els nostres routers d'atacs informàtics 5

Activa el firewall del teu rotuer

  • Busca la configuració del firewall o de seguretat del router. Aquesta opció sol estar disponible a la secció de configuració o de gestió.
  • Activa el firewall.
  • Configura les opcions avançades del firewall, si és necessari. Això pot incloure l’establiment de regles per determinar quines connexions es permeten o es deneguen.
  • Guarda els canvis.

Un cop hagis activat el firewall, aquest començarà a bloquejar qualsevol connexió que consideri perillosa per a la teva xarxa. Això ajuda a protegir la teva xarxa contra atacs externs.

Canvia el nom de la teva xarxa Wifi (SSID)

Canviar el nom de la xarxa wifi és important perquè els noms que porten les xarxes de sèrie poden revelar informació sobre el tipus de router que posseeixes.

  • Ves a l’apartat nom de la xarxa (SSID)
  • Canvia en nom que porta de sèrie per un de personalitzat que tu triïs.
  • Procura que el nom que li donis no tingui dades confidencials vostres, com el vostre nom o números de telèfon.
  • Guarda la informació.

Actualitzar el programari del router

És important actualitzar el programari de la teva xarxa wifi perquè les actualitzacions solen incloure millores de la seguretat per a vulnerabilitats conegudes. Això vol dir que, si hi ha una vulnerabilitat que es coneix i que pot ser explotada per accedir o danyar la teva xarxa, una actualització del programari pot solucionar aquest problema.

A més, les actualitzacions també solen incloure millores en les prestacions i en la funcionalitat del router, com ara una millor gestió del tràfic de xarxa o un rendiment més ràpid.

  1. Inicia sessió al router. Això es pot fer escrivint l’adreça IP de l’aparell a la barra d’adreces del teu navegador web i introduint el nom d’usuari i la contrasenya.
  2. Busca l’opció per actualitzar el programari. Aquesta opció sol estar disponible a la secció de configuració o de gestió del router.
  3. Segueix les instruccions per descarregar i instal·lar l’actualització més recent del programari. Això pot incloure la descàrrega del fitxer d’actualització des d’Internet i la seva instal·lació a través de la interfície web del router.
  4. Reinicia el router perquè els canvis es posin en pràctica. Això sol·licita que l’actualització es carregui i s’apliqui.

Tingues en compte que, depenent de la marca o operador que tinguis, el procés d’actualització pot variar lleugerament. Si no saps com actualitzar el teu router o si tens problemes per fer-ho, pots mirar a la documentació del router o buscar ajuda a Internet.

Consells addicionals

Hi ha mesures de seguretat que no són indispensables però poden ser importants per a maximitzar la seguretat de la nostra xarxa.

Es pot fer ús d’una bona VPN: una xarxa privada virtual pot ser una molt bona opció per a crear un túnel entre l’emissor i receptor del senyal. Això blinda la connexió en gran mesura i pot ser interessant si s’estan tocant dades confidencials.

Vpn per a empreses
6 consells per a protegir els nostres routers d'atacs informàtics 6

També es poden restringir, en la configuració MAC, els dispositius permesos. Aquesta és una mesura molt restrictiva ja que si venen convidats a casa no podran connectar-se encara que se’ls proporcioni la contrasenya.

Recorda que també és interessant de tancar els ports que hagin quedat oberts, ja que són una porta d’entrada d’atacs informàtics. Això ho trobaràs a l’apartat “Ports” del teu router.

En resum, si es prenen aquestes mesures de seguretat podem estar força més tranquils de què la nostra xarxa wi-fi estarà més segura davant les ciberamenaces.

Si necessites assessorament informàtic per tu o la teva empresa no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres trucant al 972 22 89 43 o enviant-nos un missatge des de la nostra pàgina de contacte.

Restarem sempre a la seva disposició

Assessori's ara sense cap compromís!