Rambla Xavier Cugat 45, 17007 Girona
7 senyals que indiquen que tens el móbil hackejat

News

7 senyals que indiquen que el teu mòbil ha estat hackejat

Avui veurem algunes maneres de determinar si tenim el mòbil intervingut o hackejat sense que ens n’haguem adonat.

Molt sovint diem “el mòbil s’ha convertit en la nostra vida”. O més exactament, tota la nostra vida està dins el nostre mòbil.

Per tant, assegurar-nos que tota la seva infraestructura es manté fora de perill de malfactors o ciberdelinqüents és molt important. 

És per aquesta raó que avui aprendrem a diferenciar un mal funcionament del nostre dispositiu per raons naturals de quan està sent intervingut per una altra persona o programa maliciós que vol espiar o robar les nostres dades o el nostre compte bancari o les nostres imatges personals i un llarguíssim etc.

Així doncs…

Com podem saber si tenim el mòbil hackejat?

Com dèiem anteriorment es poden observar en el nostre dispositiu tot un seguit de senyals o símptomes que ens poden portar a pensar que el mòbil no només s’ha espatllat, sinó que hi ha indicis que ens estan intervenint el nostre smartphone.

Alguns d’ells són:

Un excés de publicitat

Si comencen a aparèixer anuncis a la pantalla del mòbil que no són normals, per exemple just en desbloquejar la pantalla, o que són excessivament molestos és probable que hi hagi instal·lat un virus adware

Aquest tipus de virus s’instal·la normalment a través d’alguna app que hagis descarregat d’algun lloc “no oficial”. Per tant cal revisar les últimes aplicacions que hagis descarregat, especialment aquelles que no siguin descarregades de llocs oficials tipus Google Play o AppStore.

Apareixen aplicacions del no res que tu no has instal·lat

Aquest és un problema important, ja que els virus que instal·len aplicacions sense permís són difícils de detectar i d’eliminar. Prova de fer-li una anàlisi amb un bon antivirus, retorna el dispositiu al seu estat de fàbrica o consulta directament amb un professional.

La bateria es descarrega massa de pressa

Quan hi ha un virus instal·lat al nostre telèfon moltes vegades el fa treballar sense que nosaltres ho sapiguem. Això comporta una despesa d’energia que redueix la càrrega de bateria molt de pressa. Aquest és un signe que va molt lligat als següents.

El mòbil s’escalfa moltíssim sense fer res

Aquest és un signe clar que el teu mòbil està treballant en segon pla o transferint dades sense el teu permís, la qual cosa comporta una descàrrega pronunciada de la bateria.

És important que comprovis als ajustos del sistema operatiu del mòbil quines aplicacions són les que estan consumint la bateria per veure si hi ha cap anomalia.

El consum de dades també és exagerat

Quan la bateria del mòbil es descarrega sense que, a priori, estiguem fent res també cal comprovar als ajustaments del sistema el nostre consum de dades i esbrinar quina de les nostres aplicacions és la que està consumint la nostra quota mensual d’internet.

Mal rendiment general

Si veus que el teu telèfon s’alenteix d’una manera que no és normal i sense que estiguis fent gairebé res, és possible que hi hagi algun malware instal·lat al nostre dispositiu executant-se en segon pla. Aquest també és un símptoma que va molt lligat consum de bateria i de dades.

Se senten sorolls durant les trucades

Si escoltes, durant una trucada, sorolls de fons constantment o l’altre interlocutor s’escolta a volum baix o com de lluny hi ha alguna possibilitat que una altra persona estigui intervenint les trucades.

M’he de preocupar si veig algun d’aquests signes?

No necessàriament, ja que quan hi ha una mala intenció darrere d’un mal funcionament del dispositiu generalment si aprecien diversos símptomes al mateix temps. 

Recorda que tot això són només indicadors o símptomes i que per comprovar que el teu mòbil està sent hackejat cal fer una inspecció rigorosa ja que, també, hi ha la possibilitat que el teu mòbil estigui funcionant malament per motius de desgast (per exemple); en aquests casos una bona neteja de tota aquella informació (aplicacions, imatges, jocs, etc.) que no necessites podria solucionar molts problemes com ara un mal rendiment de l’aparell.

També pots instal·lar un bon anti-malware al teu mòbil i passar-li una anàlisi periòdicament. Hi ha molts antivirus, molt bons i, encara que de vegades una mica limitats que també són gratuïts. 

Un altre mètode força apropiat per realitzar una neteja del nostre dispositiu que elimini tota la brossa és retornar el nostre mòbil al seu estat de fàbrica.
Cal destacar que aquesta tasca porta un parell d’hores de feina i, a més, eliminarà totes les dades del dispositiu. Això comporta haver de fer còpies de seguretat de la nostra informació més important, emmagatzemar-les de manera apropiada i reinstal·lar-les després de l’operació. 

No obstant això és un mètode bastant infal·lible per assegurar-nos una neteja total del nostre mòbil.

Com saber si tenim les trucades desviades

4 Codis per comprovar el desviament de trucades

Un dels majors temors que tenim és el fet d’estar sent escoltats quan estem parlant per telèfon. El famós ¿i si tinc les trucades intervingudes?

Cal remarcar que per tenir les trucades intervingudes no cal que t’estigui espiant “el Govern” o “el servei d’intel·ligència de Nairobi”, per posar algun exemple simpàtic. En canvi, un cas molt més habitual en resulta ser, en més del 80% de les vegades, una parella gelosa que intenta esbrinar si l’estan enganyant, o la directiva d’una empresa que vol saber si un treballador estar robant.

Al marge d’això, a continuació volem exposar una sèrie de codis (recomanats per la policia i l’associació d’internautes) que serveixen per comprovar, configurar i fins i tot desactivar qualsevol desviament de trucades. Per usar-los només cal marcar el codi i prémer el botó de “Trucada”.

##002#

Aquest és un codi universal que serveix per desactivar de cop qualsevol desviament de trucades i que es pot usar en qualsevol mena de dispositiu mòbil.

*#62#

Amb aquest codi podem comprovar on estan sent desviades les nostres trucades a algun telèfon que no sigui el de la nostra pròpia companyia. El més normal que retorni és una etiqueta amb el número de telèfon de la teva companyia telefònica.

  • VOICE: +34600132000 (per exemple en el cas de Vodafone)
  • Pots escriure el número de telèfon al Google per a comprovar si és el que et correspon.

*#21#

En trucar a aquest codi ens retorna una petita pantalla que ens diu si algun dels nostres serveis està sent desviat. El més normal és que retorni una etiqueta on posa: 

  • VOICE: Not forwarded → El que significa que els serveis de veu del teu mòbil no estan sent desviats.

*#06#

Aquest és un codi universal que serveix per conèixer el teu número IMEI. No necessàriament està relacionat amb els desviaments de trucades, però et pot resultar molt útil anotar-lo en lloc segur en cas de robatori o si perds el mòbil.

Recomanacions per mantenir el nostre mòbil fora de perill

Hi ha una sèrie d’hàbits que hem de seguir fil per randa, alguns molt comuns, per poder mantenir els nostres dispositius el més lluny possible de qualsevol malware.

Descarregar només aplicacions de confiança

Cal evitar en la mesura del possible la descàrrega d’aplicacions de llocs web no oficials. I en el cas que sigui imprescindible cal comprovar si la font és de confiança.

Gran part dels hackejos tant de dispositius mòbils com d’ordinadors provenen de la instal·lació d’aplicacions que semblen de confiança, però que en realitat no ho són.

No connectar el mòbil a xarxes wi-fi obertes

Les xarxes wifi lliures de contrasenya són una font de problemes. Moltes vegades amb malware preinstal·lat a l’espera de trobar un hoste en el qual instal·lar-se. Evita-les sempre que puguis, és molt millor que et connectis a xarxes xifrades i demanis la contrasenya als propietaris dels establiments. En el seu defecte navega amb les teves dades de contracte, però evita les xarxes wifi obertes.

Evitar la pirateria

Les pàgines de continguts pirates són una font enorme de virus i programes maliciosos de tots els tipus. Des de virus Adware que t’instal·lessin anuncis molestos fins al ransomware de segrest i extorsió de dades més brutal.

Evita-les! Perquè, a hores d’ara, pagar una quota de Netflix pot resultar molt més barat que la desinfecció de segons quins virus informàtics.

Generar contrasenyes segures

Crear contrasenyes segures als teus comptes personals i empresarials és de vital importància a l’hora de mantenir a ratlla els ciberdelinqüents. Pots llegir més informació al nostre article sobre com generar contrasenyes segures que sempre siguin diferents entre elles i sempre les recordis.

Necessites ajuda amb el teu dispositiu?

Hi ha molta informació a internet que pot ajudar-te a netejar el teu dispositiu i assegurar-te que no està intervingut. Però cal entendre que la seguretat total no existeix i moltes vegades cal l’ajuda d’un professional.

Si aquest és el teu cas recorda que a CIS Informàtica som especialistes en  ciberseguretat tant en dispositius mòbils, ordinadors i infraestructures per a empresa, Si necessites la nostra ajuda pots trucar-nos al 972 22 89 43 o enviar-nos un missatges a la nostra pàgina de contacte.

Restarem sempre a la seva disposició

Assessori's ara sense cap compromís!

CIS Informatica Girona

Butlletí gratuït

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al corrent de les últimes novetats en informàtica per empreses. Pots donar-te de baixa quan vulguis des dels mateixos correus.