Rambla Xavier Cugat 45, 17007 Girona
manteniment ordinador

News

Com fer un bon manteniment del teu ordinador a casa?

El teu ordinador va cada dia més lent? Tarda molt en ser funcional des que l'engegues? Aquí et donarem uns quants consells per a fer un manteniment correcte del teu ordinador i allargar la seva vida útil!

Els ordinadors s’han convertit en una eina indispensable per a les persones. Ja sigui per què els fem servir per a treballar, o com a “ordinadors gaming”, o per a navegar per internet. Però, en sabem fer un bon manteniment del nostre ordinador? Els tractem com cal?

Per a moltes persones, el rendiment de l’ordinador es converteix en un suplici amb el pas del temps quan aquest es va tornant cada dia més lent i més lent. Cada cop que el posem en funcionament tarda entre 1 i 2 minuts en ser plenament funcional, i ni així funciona àgilment. Fer clic i que l’ordinador respongui es torna una odissea o, directament, es penja i l’hem de reiniciar.

Tots aquests problemes són, moltes vegades, símptomes de no haver realitzat un bon manteniment del nostre ordinador periòdicament. Així doncs, avui, donarem uns quants consells pràctics i gens difícils per a poder mantenir el nostre ordinador amb un bon estat de salut i allargar la seva vida útil.

Treure la pols és vital pel manteniment de l’ordinador

Un ordinador exposat a la pols o, fins i tot, al fum pot tenir, amb el temps, seriosos problemes de sobreescalfament!

Aquesta pols va entrant a través dels ventiladors de la nostra màquina i, amb el pas dels anys, es va dipositant a sobre de les plaques de l’ordinador, els mateixos ventiladors i els dissipadors del nostre PC creant una capa de brutícia que només es pot extreure amb un spray d’aire comprimit.

A mesura que aquesta situació es va agreujant, el sistema de refrigeració tindrà cada dia més problemes per a baixar-ne la temperatura. Fins que un dia, aquesta temperatura, sigui totalment impossible de reduir. Un cop s’arriba a aquest punt, els ventiladors funcionaran a màxima potència de manera constant, i en no poder abaixar la temperatura per refrigeració l’ordinador escollirà reduir-la disminuint el rendiment de la CPU.

És aquí on hi ha un factor clau de reducció de la velocitat d’un ordinador (especialment en els ordinadors portàtils).

Com treure la pols del nostre ordinador?

Una bona neteja dels ventiladors, aconseguint així un sistema de refrigeració saludable augmenta molt el rendiment dels equips.

Per tant, per a treure la pols i netejar el nostre ordinador de manera òptima, cal:

  1. Treure’n la carcassa amb molta cura i fent ús de les eines corresponents.
  2. Col·locar-se en una zona adequada per a aquesta tasca.
  3. Utilitzar un bon Spray d’aire comprimit. No useu mai draps humits o coses per l’estil!
  4. Un cop la pols hagi sortit completament torneu a col·locar la carcassa de l’ordinador.

AVÍS!

Cada dia hi ha més gent que realitza aquesta tasca a casa, però si no sabeu exactament què esteu fent consulteu de seguida amb el vostre especialista informàtic!

Aquí podeu veure el nostre apartat de manteniment informàtic. Si necessiteu parlar amb un tècnic podeu trucar-nos al 972 22 89 43.

Instal·lar un bon antivirus és vital pel manteniment de l’ordinador

Els virus i els malwares són cada dia més abundants i complexos. Un ordinador sense protecció antivirus està exposat a molts mals de cap, alguns d’ells molt dolorosos.

Antivirus gratis
Com fer un bon manteniment del teu ordinador a casa? 5

Els antivirus gratis són bons?

Sí (alguns), hi ha antivirus gratuïts que són productes de qualitat, tot i que sempre tenen les lògiques limitacions per a dirigir als usuaris cap a la seva versió de pagament. Aquesta versió de pagament sempre serà molt més completa i acabada, o contindrà mòduls de protecció que, evidentment, la versió gratuïta no conté.

Moltes de les marques d’antivirus famoses tenen versions gratuïtes: Norton, Abast, Mcafee, BitDefender, TotalAV, i moltes altres (totes elles limitades, és clar).

També hi ha eines completament gratuïtes que són dignes de menció per a mantenir el nostre ordinador amb bon estat de salut, per exemple el famós Adwcleaner de Malwarebytes. És un petit programa que no necessita ni instal·lació i que procura netejar la brossa del disc (incloses moltes peces de malware) que resulta innecessària o que és, fins i tot, perillosa. També té el seu germà gran de pagament.

Què cal considerar d’un antivirus?

Per a escollir una bona marca d’antivirus cal tenir en compte, d’una banda, la constant actualització de les bases de dades de programes maliciosos (virus, malware, spam, cryptolocker, etc…) i, també, una bona optimització del rendiment del nostre ordinador.

És primordial que aquest sistema no dinamiti o deteriori el rendiment de la nostra infraestructura informàtica. Si l’antivirus instal·lat fa disminuir el rendiment de la nostra CPU no es pot considerar un antivirus de qualitat.

Perquè ESET NOD 32?

Molts ens pregunteu… -“Quin antivirus féu servir vosaltres?”. CIS Informàtica és distribuïdora dels sistemes de ciberseguretat i protecció antivirus ESET NOD 32.

Antivirus eset nod32

A CIS Informàtica, com a professionals del sector, insistim en què hi ha programes de protecció antivirus de molta qualitat i competitius, però hem seleccionat ESET per la seva gran relació protecció – optimització del rendiment – preu. No té una versió gratuïta, només infraestructura de pagament amb una prova gratuïta de 30 dies. I considerem que ESET NOD 32 és un antivirus magnífic per al preu que costa.

Aquí podeu veure el nostre apartat de seguretat informàtica.

Alliberar espai del disc dur

Un disc de memòria molt ple sempre funcionarà més lentament que un disc buit. I moltes persones tenim la mala costum de no eliminar els arxius que ja no es fan servir dins la memòria. Així doncs, fer servir la memòria del disc com a magatzem d’arxius pot ser, amb el temps, desastrós per al rendiment i anar eliminant periòdicament els arxius de la memòria és una bona tasca per al manteniment del nostre ordinador.

Aquesta reducció de la velocitat de rendiment es fa especialment notòria en els discs durs mecànics. Per tant, tant l’eliminació d’arxius del disc dur com la desfragmentació dels sectors de memòria són encara més importants.

Així doncs, les tasques per a un bon manteniment de la memòria són:

  • Eliminar del disc dur els arxius que no siguin indispensables per al funcionament de la nostra feina i el nostre ordinador.
  • Fer Backups o còpies de seguretat de la nostra informació. Sempre que els puguis emmagatzemar dins d’un disc extern millor que millor.
  • Realitzar una desfragmentació de la memòria del disc de manera periòdica.
    • Per a fer una desfragmentació podeu anar al quadre de cerca de Windows i cercar “desfragmentació”.

Comprar un disc SSD (Solid State Disck)

Els discs SSD o discs d’estat sòlid són l’últim reclam en discs de memòria electrònica que han millorat el rendiment de manera molt substancial, multiplicant la seva velocitat de lectura fins a 20 vegades.

Disc dur ssd

Els ordinadors actuals ja porten discs SSD, especialment per a contenir-hi el sistema operatiu. Això és el que permet una arrancada del Windows tan ràpida (entre 5 i 10 segons pot ser plenament funcional) com de la resta de programes.

Però si el teu ordinador va molt lent, i funciona amb disc dur antic, una manera d’incrementar molt la seva velocitat i rendiment és instal·lar-hi un disc SSD. Aparentment pot percebre’s com una compra que no és barata. Però el resultat és molt satisfactori i moltes persones desconeixen el bon rendiment que podria tenir la seva màquina amb un disc d’aquestes característiques.

Una eina gratuïta per analitzar l’estat de salut del nostre disc és Crystal Disk.

Realitzar còpies de seguretat

Tal com dèiem anteriorment, és important no fer servir la memòria del nostre ordinador com a magatzem d’arxius per una qüestió de rendiment. Si el nostre ordinador és domèstic podem emmagatzemar arxius en una memòria externa, això és un part important per a mantenir l’ordinador àgil.

Però si l’ús d’aquests arxius s’acosta més al camp professional o educatiu és bo fer servir sistemes d’emmagatzematge al núvol: Dropbox, Google Drive, OneDrive, etc. (tots ells amb molt bones versions gratuïtes i també de pagament); ja que els discs durs externs poden caure o espatllar-se i perdre la informació que contenen.

Backup automàtic al cloud

Si la informació que contenen els nostres ordinadors és de caire empresarial és altíssimament important tenir sistemes automatitzats de còpies de seguretat professionals i al núvol que crein còpies de la informació de manera totalment aïllada de la infraestructura de l’empresa. Un bon exemple és ACRONIS Cloud o bé Veeam Backup.

Pot sonar alarmista, però no és així, és un fet.

Si la teva empresa té una xarxa d’ordinadors que, a més, està connectada a internet i no està realitzant còpies de seguretat de manera automàtica i diària, la teva empresa està en perill i exposada a un desastre difícil de superar.

Llegeix el nostre article sobre els problemes que pot arribar a comportar el Ransomware.

No esperis més i posa’t en contacte amb el teu especialista informàtic de confiança i assessora’t ara mateix!

Actualitzar el Sistema Operatiu i la resta de programes

Recorda mantenir l’ordinador ben actualitzat, per raons de rendiment, ciberseguretat i infraestructura. També és important actualitzar els programes i aplicacions per les mateixes raons. I a més, desinstal·lar, també, els programes que no sigui necessaris, alliberant així més memòria del disc.

Reiniciar l’ordinador periòdicament

Cada dia hi ha més persones que deixen els ordinadors funcionant durant dies i dies, setmanes, i fins i tot mesos. Reiniciar l’ordinador de tant en tant també és important per a mantenir l’ordinador en bon estat de salut 🙂

Restarem sempre a la seva disposició

Assessori's ara sense cap compromís!

CIS Informatica Girona

Butlletí gratuït

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al corrent de les últimes novetats en informàtica per empreses. Pots donar-te de baixa quan vulguis des dels mateixos correus.