Rambla Xavier Cugat 45, 17007 Girona
man close up thief in a mask and colorful shirt on blurred background holding the US dollars money

News

ESTAFA: truquen falsos policies per demanar-te claus d’accés del teu mòbil robat

No és que s'hagin detectat molts casos, però la policia (la de veritat) ha preferit alertar la població abans que l'estafa s'estengui. Per tant, si et truquen policies per demanar-te la clau d'accés del teu mòbil robat, PENJA ÉS UNA ESTAFA!

Els Mossos d’Esquadra estan alertant d’una nova modalitat d’estafa que sembla estar-se posant de moda a Catalunya, la genialitat de la qual rau en la seva enorme simplicitat, malgrat això, pot arribar a ser molt perillosa de consumar-se totalment. 

Modus operandi

Un bon dia et desapareix el mòbil, no pas perquè l’hagis perdut sinó perquè t’ho han robat.

Dies més tard et truca la policia avisant-te que han trobat el teu mòbil en poder d’un lladre que ja ha estat detingut, però que per confirmar la identitat del propietari els has de facilitar la clau de desbloqueig.

I aquí està la trampa…

Ja que, en realitat, els qui t’han robat el mòbil són els mateixos lladres que t’estan trucant fent-se passar per policies per obtenir les teves claus d’accés i així portar el robatori del teu mòbil a un nivell molt més alt i perillós. 

Els lladres saben perfectament que moltes persones (de fet són la majoria) utilitzen les mateixes claus en tots els seus comptes, fins i tot les bancàries. O bé, combinacions de contrasenyes rotundament similars entre elles, cosa que facilita moltíssim la tasca del lladre.

Cal destacar que un cop dins del mòbil, el lladre tindrà accés a comptes de correu (Gmail, Outlook, correus professionals), comptes bancaris, compres, xarxes socials i accés complet i total a tota la teva intimitat.

Això comporta un perill monumental no només per a la víctima del dispositiu sinó per a tot el seu entorn. 

Com detectar i procedir davant d’aquesta estafa?

Aquesta estafa és molt perillosa, però detectar-la és molt fàcil. 

Cal entendre que la policia mai et trucarà per telèfon demanant-te contrasenyes de cap mena. Per contra, si alguna vegada si la policia s’hagués de posar en contacte amb tu per avisar-te d’alguna situació similar et citarà directament a comissaria, però mai no et demanarà contrasenyes d’accés a cap dels teus comptes.

Per tant, si et criden persones dient que són la policia i et demanen les teves contrasenyes penja immediatament i posa’t tu mateix o tu mateixa en contacte amb la policia (la de veritat), per explicar-los la situació. 

No discuteixis amb ells res en absolut ni els facilitis cap mena d’informació. Senzillament, penja i truca tu a la policia.

Com puc augmentar la seguretat dels meus comptes?

Un cop més aprofitem l’ocasió per recordar als usuaris que la seguretat absoluta no existeix. No obstant això, sí que hi ha maneres de posar-ho molt més difícil als lladres amb petits trucs:

  • Activa als teus comptes la verificació en dues passes.
  • Utilitza contrasenyes diferents en tots els teus comptes encara que et faci molta mandra. Pots llegir el nostre article sobre com crear patrons per generar contrasenyes diferents i que t’ajudin a recordar-les totes
  • Configura al teu mòbil el desbloqueig per empremta dactilar o desbloqueig facial.
  • No comparteixis mai les teves contrasenyes, ni tan sols amb la (suposada) policia.
  • Si estàs absolutament segur o segura que t’han robat el mòbil, pots fer servir aquest web de Google (Android) o iCloud (Apple) per bloquejar-lo.
  • Recorda que també pots posar-te en contacte amb el teu distribuïdor de telefonia mòbil per bloquejar el terminal emprant el número IMEI. Seguidament, us mostrem l’exemple d’Orange. Però si ets de Movistar, Vodafone, Pepephone o el distribuïdor que sigui tindran els equivalents amb què et puguis informar.
Restarem sempre a la seva disposició

Assessori's ara sense cap compromís!