Rambla Xavier Cugat 45, 17007 Girona
que es big data

News

Què és el big data? Això és el que hauries de saber

Estem vivint en l'era de la informació, tot es quantifica i s'emmagatzema, això ens ha portat a crear nous conceptes de la informació com ara el Big Data.

Big data és un terme que fa referència a les quantitats massives de dades que recullen i analitzen empreses, organitzacions i governs. Aquesta informació es pot utilitzar per a tot, des de predir tendències fins a millorar el servei al client. El terme “big data” s’esmenta sovint juntament amb altres paraules de moda com a intel·ligència artificial (IA), però aquests dos conceptes són diferents. De fet, el big data només pot ser útil si es combina amb algorismes d’IA que interpretin la informació recopilada pels ordinadors.

Què és el big data?

Els big data són conjunts de dades grans i complexes difícils de processar amb les eines tradicionals de gestió de bases de dades. Les macrodades poden utilitzar-se per a la intel·ligència empresarial, la investigació científica o fins i tot com a prova en casos judicials.

Les macrodades procedeixen de diverses fonts: sensors de dispositius com telèfons mòbils i Fitbits; registres de transaccions de detallistes; publicacions a xarxes socials; historials mèdics; imatges de satèl·lit captades per sondes espacials posades en òrbita al voltant de la Terra (o altres planetes).

Com funcionen les macrodades?

La idea subjacent a les macrodades és que permeten a les organitzacions comprendre millor els seus clients, productes i serveis, mercats o fins i tot les seves pròpies operacions.

Les macrodades poden procedir de moltes fonts: sensors de dispositius portàtils com polseres de fitness, serveis de localització, registres de cerques a Internet, publicacions a xarxes socials, enquestes en línia, transaccions amb targeta de crèdit a botigues o restaurants, registres de centres de trucades… i la llista és interminable!

Les organitzacions recopilen aquesta informació en bases de dades on l’emmagatzemen fins que la necessiten amb finalitat d’anàlisi o presa de decisions més endavant (o immediatament). Quan parlem d’emmagatzemar “grans” quantitats d’informació en un lloc com aquest, ens referim a petabytes (PB), que significa 1015 bytes, és a dir, 1 seguit de 15 zeros!

Per què són importants les macrodades?

Les macrodades es poden utilitzar per millorar el món. Les macrodades creixen a un ritme exponencial i, a mesura que augmenten, podem saber més de nosaltres mateixos i del nostre entorn. Això ha donat lloc a molts avenços en la ciència, la medicina, l’agricultura i molts altres camps. Per exemple:

  • Els professionals de la salut utilitzen les macrodades per predir brots de malalties abans que es produeixin, de manera que puguin tractar els pacients abans que es posin malalts o fins i tot morin d’afeccions prevenibles com malalties cardíaques o càncer.
  • Els agricultors fan servir satèl·lits des dels anys 80, però ara també utilitzen drones. Aquests aparells recullen informació sobre la qualitat del sòl, cosa que ajuda els agricultors a decidir quins cultius creixeran millor a la seva zona en funció de factors com el tipus de sòl o l’altitud.

Beneficis i riscos del big data

Les macrodades són una eina poderosa, però també poden suposar un risc. Heus aquí algunes formes de mitigar els riscos i utilitzar les macrodades de forma responsable:

  • Construir un equip que entengui com utilitzar les macrodades de manera responsable. És important comptar amb persones que comprenguin els avantatges de les macrodades a la seva organització, així com amb els qui sàpiguen com gestionar els seus riscos. Aquests equips us ajudaran a guiar-vos en tots els aspectes del vostre projecte, des de la posada en marxa fins a la implementació i més enllà. També podran identificar qualsevol problema potencial abans que es converteixi en un problema, cosa que significa menys temps dedicat a solucionar problemes després que alguna cosa vagi malament.
  • Establir polítiques clares sobre la informació que es pot o no es pot recopilar sobre clients, pacients, etc., basant-se en el consentiment (quan sigui necessari). Això hauria d’incloure quin tipus d’informació sempre s’ha d’encriptar; si hi ha alguna normativa específica sobre l’emmagatzematge de determinats tipus de dades personals sensibles, com ara historials mèdics; quins proveïdors externs han de tenir accés; etc.
Que es el big data
Què és el big data? Això és el que hauries de saber 2

Els big data proporcionen informació significativa que es pot utilitzar per millorar el món

Com podeu veure, les macrodades tenen el potencial de ser una de les eines més valuoses per a empreses i governs. També pot ajudar els individus a prendre millors decisions sobre les seves vides. Però, significa això que és una cosa bona?

Bé, sí i no. Les macrodades no són intrínsecament bones o dolentes; només depenen de com es facin servir i de si se’n són conscients o no de les seves limitacions i avantatges. Per exemple: Si el teu objectiu és la sostenibilitat (com el meu), llavors les macrodades ens poden ajudar a aconseguir-ho més ràpidament en proporcionar informació sobre la salut del nostre planeta que abans no estava disponible o no era possible; No obstant això, si l’objectiu d’una altra persona és el benefici a qualsevol preu (com moltes empreses), pot ser que utilitzin aquestes mateixes eines de manera perjudicial en lloc d’utillatge, perquè no els importen les conseqüències a llarg termini, com el canvi climàtic o l’augment dels nivells de contaminació per sobre dels nivells segurs a causa de les pràctiques de sobrepesca no regulades pels organismes governamentals, que no tenen fons a causa de les retallades pressupostàries provocades per les empreses que exerceixen pressió contra les regulacions mediambientals per poder augmentar els seus beneficis sense haver de retre comptes de cap tipus.

En resum

Les macrodades són una eina important que es pot utilitzar per millorar el nostre món. Ens proporciona informació significativa i ens ajuda a prendre millors decisions sobre les nostres vides. Tanmateix, també hem de ser conscients dels riscos que comporta la recopilació de quantitats tan grans de dades personals d’individus sense el vostre consentiment o coneixement.

Si necessites assessorament informàtic per tu o la teva empresa no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres trucant al 972 22 89 43 o enviant-nos un missatge des de la nostra pàgina de contacte.

Restarem sempre a la seva disposició

Assessori's ara sense cap compromís!