Rambla Xavier Cugat 45, 17007 Girona
que es internet de les coses

News

Què és l’internet de les coses i perquè la seguretat informàtica és tan important en aquest sector

L'internet de les coses és creix a un ritme espectacular i la quantitat d'objectes connectats a la xarxa és cada dia més gran. La seguretat informàtica és un repte molt important per als experts en aquest camp

Fins no fa gaires anys internet era accessible només per a les persones, però ara compartim internet amb les “coses”. Enguany, molts objectes quotidians poden estar connectats a través d’internet: polseres que recapten informació dels usuaris, refrigeradors, cortines que pugen i baixen, ulleres que fem servir quan parlem amb algú i, evidentment, estem parlant de dades molt privades que són recaptades per aquests objectes.

Què és l’internet de les coses?

IoT o Internet de les coses és l’acrònim (internet of things en anglès) que fem servir per a referir-nos a la tecnologia o a la xarxa de petits objectes que, dotats de petits ordinadors, han esdevingut objectes intel·ligents connectats a internet.

Cada dia hi haurà més objectes intel·ligents, calefacció i aires acondicionats, aspiradores intel·ligents, rellotges, altaveus, cortines, bombetes i làmpares, i encara en podríem donar una llista inacabable de “coses” que estan connectades a la xarxa i en el futur n’hi haurà encara més.

El més conegut en l’actualitat és el telèfon mòbil, però en els últims temps també han augmentat molt les vendes dels altaveus parlants com “l’Alexa” d’Amazon o l’homòleg de Google o els famosos “wearables” com els rellotges intel·ligents. L’internet de les coses creix a una velocitat increïble i els objectes recopilen cada dia informació més sensible.

Una nevera intel·ligent podrà saber quins aliments consumeixes i fer la compra automàticament a mesura que els aliments es vagin consumint. Una bombeta intel·ligent podrà parpellejar si rep un avís de tempesta per fer saber a l’usuari que s’acosta temporal. Aquest nivell d’automatització ens proporcionarà moltes comoditats però, al mateix temps, implicarà un repte enorme pel que fa a la privadesa i el nivell de dades recaptades per aquestes coses i als nivells de seguretat informàtica necessaris per a un ús òptim.

Riscs de seguretat i privacitat

L’any 2019 va sortir a la llum que els altaveus Alexa i altres homòlegs d’altres marques transcrivien converses dels usuaris sense importar lo privades que fossin.

De la mateixa manera, la manca de seguretat pot afavorir la filtració de dades delicades (noms, direcció, dades bancàries o personals) durant la transmissió d’informació a la xarxa de consumidors o al núvol. Aquestes vulnerabilitats poden propiciar atacs a sistemes paral·lels i malmetre’ls, i persones no autoritzades poden tenir accés als sistemes explotant aquests forats de seguretat.

Per als experts en seguretat informàtica encarregats d’administrar el IOT representa un repte descomunal el fet de mantenir segures les xarxes de consumidors. I cal considerar que la majoria de “coses intel·ligents” connectades a la xarxa estan desateses, és a dir, que les encenem per primera vegada, les configurem i deixem de preocupar-nos per la seva seguretat. I a causa de la seva desatenció suposen una superfície molt més gran d’atac que està oberta les 24h del dia de cara als cibercriminals.

Consells de seguretat IOT

  1. Revisa les contrasenyes: Les contrasenyes dels sistemes IOT són molt importants a l’hora de mantenir segura la nostra xarxa. Com sempre, procura que siguin contrasenyes segures i robustes i procura canviar-les raonablement sovint.
  2. Activa el xifrat de dades: Sempre que els dispositius t’ho permetin procura activar-ne el xifrat de dades, això dificultarà molt més la possibilitat de hackeig dels dispositius.
  3. Revisa els serveis actius: És molt necessari prestar l’atenció pertinent als serveis que s’estan usant i no deixar-los desatesos.

Si necessites assessorament informàtic per tu o la teva empresa no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres trucant al 972 22 89 43 o enviant-nos un missatge des de la nostra pàgina de contacte.

Restarem sempre a la seva disposició

Assessori's ara sense cap compromís!

CIS Informatica Girona

Butlletí gratuït

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al corrent de les últimes novetats en informàtica per empreses. Pots donar-te de baixa quan vulguis des dels mateixos correus.