Rambla Xavier Cugat 45, 17007 Girona
vpn per a empreses

News

Que és una VPN i per a què serveix: 4 usos imprescindibles per al 2022

Saps què és un servei VPN i per a què serveix? Les xarxes privades virtuals s'han convertit en tot un reclam en matèria de privadesa i seguretat especialment en l'àmbit laboral.

Avui parlarem d’una eina molt interessant per a tots aquells que naveguem per Internet regularment i en especial per a les empreses que, per temes de seguretat, necessiten navegar de manera invisible a ulls d’internet, les Xarxes Privades Virtuals o VPN.

Molts ja sabeu què són, però, per als que no, abans d’explicar què és una xarxa privada virtual o VPN hem d’explicar com va la navegació tradicional.

Com funciona la navegació per Internet?

Dit d’una manera senzilla primer triem el dispositiu que volem fer servir per navegar per Internet (mòbil, pc o mac, tauleta, etc.) I, en connectar-nos a la xarxa el router es connecta al nostre proveïdor de serveis d’Internet (orange, movistar, etc…), i un cop realitzada la connexió el nostre proveïdor ens proporciona la informació que hi ha als servidors que volem visitar.

Evidentment, la connexió passa en qüestió de mil·lisegons i no cal dir que “internet” és molt més que pàgines web.

En resum, primer el dispositiu es connecta amb el proveïdor (movistar, jazztel, orange, etc…) i després amb el món. I aquesta és, dit fàcilment, la connexió tradicional a internet.

Tot i això, el gran problema que té aquest tipus de protocol és que és altament insegur, ja que la teva adreça IP (Internet Protocol) és visible a ulls del món. Aquesta és la raó que ha suposat tants mals de cap en matèria de ciberseguretat. 

Les VPN o Xarxes Privades Virtuals han significat un salt enorme de seguretat internauta, ja que invisibilitzen la nostra adreça IP dificultant moltíssim el seguiment per internet i mantenint les nostres dades privades fora de perill.

Així doncs…

Vpn per empreses girona

Què és i per a què serveix el VPN?

VPN és l’acrònim de Virtual Private Network o Xarxa Privada Virtual. És un mecanisme intermediari entre nosaltres (els usuaris) i Internet. Aquest servei protegeix la connexió del nostre router i ens connecta a internet des d’una altra ubicació (que pot estar a qualsevol país que vulguis escollir) en el moment en què vols treballar en línia, navegar o utilitzar qualsevol servei digital, convertint la teva adreça IP física en una de virtual.

És a dir, ningú que estigui fora de casa teva o de la teva empresa podrà veure on ets o qui ets mitjançant la teva adreça IP, ja que la VPN fa creure a internet que estàs en un altre lloc.

Que es vpn i per a que serveix
Que és una vpn i per a què serveix: 4 usos imprescindibles per al 2022 3

Aleshores…

Quan hem d’usar VPN?

Hi ha moltes raons per les quals emprar un servei de VPN. Encara que no és indispensable per navegar còmodament per Internet, en especial si l’ús que n’estem donant en aquell moment no necessita un gran nivell de seguretat (exemple: connectar-te per llegir el diari mentre encara ets al llit). No obstant això…

Per teletreballar

Si ets a la teva empresa treballant o teletreballant des de casa, això ja és un altre tema. Les dades privades de qualsevol empresa són un caramel per a tots els hackers i el túnel d’encriptat que ens proporciona les xarxes privades virtuals són un molt bon sistema de protecció i una de les principals raons per utilitzar aquests serveis.

Per connectar-vos a internet usant una xarxa wifi pública

Un moment d’alta vulnerabilitat per als usuaris és al connectar-nos a una xarxa Wifi pública, especialment si la xarxa Wifi està oberta i desprotegida (sense contrasenya). Les xarxes wifi públiques no són segures per molts motius, i piratejar la teva connexió i accedir a les dades privades des d’una xarxa pública és un joc de nens per a un hacker mitjanament entrenat.

Les xarxes VPN utilitzen un encapsulat de xifrat militar que impedeix que els hackers puguin piratejar-te fàcilment. I en aquests casos són molt adequades per utilitzar-les en xarxes d’hotels, aeroports, cafeteries, biblioteques o qualsevol local on hi accedeixi molta gent al dia.

Per dret de privadesa

El túnel VPN amaga la vostra adreça IP i la substitueix per l’adreça del servidor VPN que escollim. A partir d’aquell moment ni governs, ni agències de màrqueting, ni grans multinacionals haurien de ser capaços de rastrejar les nostres dades.

Les VPN ens permeten fer ús del nostre dret de decidir el que és privat i el que no.

Per consumir serveis en línia no disponibles al nostre país

Un altre dels grans avantatges de les xarxes VPN en què s’ha estès, al llarg dels darrers anys, és que ens permet connectar-nos virtualment des d’un altre país, amb tots els avantatges que això comporta.

Un exemple és fer servir aquest servei per gaudir “legalment” de serveis online (pel·lícules, jocs, pàgines web) que s’han estrenat en una altra part del món, però que encara no existeixen al nostre país. Ja que en poder-nos connectar virtualment en un servidor d’un altre país, els serveis que estiguin disponibles allí estaran virtualment disponibles per nosaltres (mentre mantinguem la connexió VPN oberta).

Si utilitzo una VPN estic fora de perill?

Literalment no. Cal destacar que les VPN són, actualment, el millor mecanisme de privadesa en línia i dificulten moltíssim l’espionatge o el fet de ser hackejats per Internet. Tanmateix, no impedeixen l’entrada de virus al nostre ordinador, per exemple, si visitem pàgines de poca confiança que puguin contenir programari maliciós, o ens descarreguem per error algun arxiu adjunt d’algun correu fraudulent.

Com puc saber si una VPN és de qualitat?

Tot servei de VPN de qualitat hauria de tenir les següents característiques:

  • Ha de posseir gran presència global i gran quantitat de possibilitats quant a servidors.
  • Alta velocitat i bon rendiment.
  • Heu de tenir bons mètodes d’encriptació i protocols de túnel (AES de 256 bits, OpenVPN, IKEv2 o WireGurad).
  • Ha de tenir jurisdicció en països que respectin la privadesa.
  • Bona capacitat de desbloqueig geogràfic.
  • Compatibilitat amb múltiples plataformes.
  • Bon servei de suport amb què puguis contactar quan sigui necessari.

A CIS informàtica som especialistes en ciberseguretat i protecció per a empreses. Coneixem bé els perills de la xarxa i ens hi enfrontem cada dia. 

Recomanem encaridament l’ús de xarxes virtuals privades en l’àmbit laboral per mantenir les dades privades fora de perill i treballar de forma segura.
Posa’t en contacte amb el teu especialista informàtic de confiança i assessora’t sense compromís.

Restarem sempre a la seva disposició

Assessori's ara sense cap compromís!