Rambla Xavier Cugat 45, 17007 Girona
wifi 6 mayor velocidad de conexión a internet

News

Què és la wi-fi 6 i quines novetats porta?

El nou protocol de connexió sense fils, la wifi 6, ha estat oficialment presentat. I portarà interessants novetats pel que fa a les connexions dels dispositius a la xarxa.

La connexió anomenada wifi 6 és el nom col·loquial per al protocol wi-fi 802.11ax.

Wi-fi Alliance n’ha presentat la certificació oficial del nou estàndard de connexió wifi. Aquesta tecnologia permet, no només l’evident millora de velocitat de connexió entre dispositius, sinó un augment molt significatiu en l’eficiència de la connexió d’una xarxa congestionada amb un nombre d’aparells connectats de manera simultània molt més alt. Tot això és possible gràcies a la inclusió de tecnologies com OFDMA i un nou nivell de seguretat en estar preparat per fer servir WPA3.

Així mateix ho va explicar el president de Wifi Alliance:

El WiFi 6, que “marca l’inici de la nova era del Wi-Fi”, és una nova versió que permet la connexió de curt abast i que molts dispositius es connectin amb major velocitat i qualitat, obtinguin així una resposta molt més ràpida.
Edgar Figueroa

Velocitat de connexió

La velocitat de connexió d’aquesta nova tecnologia és allò pel qual la majoria preguntaran d’entrada, però no n’és, ni de bon tros, allò pel qual més destaca.

El protocol de la wifi 4 tenia una velocitat de transferència de 150 Mb per segon. La wifi 5 s’assoliren 3.5 Gb per segon, un salt enorme en la velocitat de transferència. I amb la wifi 6, el nou protocol “ax” s’arribarà a la nova xifra de 9.6 Gb per segon de velocitat de connexió entre dispositius, un increment de gairebé el triple de velocitat en comparació amb el protocol actual.

Wifi 4 ⇒ 150 Mbps
Wifi 5 ⇒ 3.5 Gbps
Wifi 6 ⇒ 9.6 Gbps

Tal com es pot deduir, la nova xifra de velocitat de transferència no suposa un salt tan gran comparat amb el salt del wifi 4 al 5. Tanmateix el gran canvi de la wifi 6 resideix en la gran quantitat de dispositius connectats al mateix “router wi-fi” sense deteriorament de senyal.

Cada dia connectem més dispositius a la nostra xarxa, ordinadors, mòbils intel·ligents, rellotges, càmeres IP, electrodomèstics, sumant-hi a més l’enorme empenta de l’internet de les coses (internet of things) , la necessitat d’una millora significativa d’aquest tipus de servei era cada cop més evident.

Wifi 6 mejora la velocidad y la cantidad de dispositivos
Evolució de la wifi – Imatge Intel

És compatible amb els dispositius actuals?

Sí, els dispositius actuals són totalment compatibles amb la nova connexió. Malgrat això, per assolir la màxima capacitat de transferència cal que ambdós aparells, tant l’aparell emissor com el receptor, disposin de la nova connectivitat wi-fi 802.11ax. A més, igual que el seu antecessor, segueix sent possible utilitzar les bandes 2,4 Gh y 5 Gh però de manera encara més eficient.

Millores en la cobertura

Amb la nova connexió hi ha una millora del 30%, aproximadament, dels nivells de cobertura en situacions complicades. Especialment en xarxes que estiguin molt congestionades. Per aconseguir-ho utilitza tecnologies com Color-BSS, OFDMA o MU-MIMO bidireccional.

Tecnologia OFDMA

La tecnologia OFDMA, acrònim de “Orthogonal Frecuency-Division Multiple Access”, o en català, accés múltiple per divisió de freqüències ortogonals és el gran secret de la nova gestió que farà possible una transferència sana de dades entre molts més aparells dins la mateixa xarxa. Versió multiusuari de la OFDM.

De manera més assequible podríem dir que els canals pels quals viatja la informació, amb la nova tecnologia es poden subdividir entre sí, deixant pas a paquets d’informació per a més clients i més dispositius, aconseguint així una millora de la latència.

Wifi 6 protocolo 802. 11ax
Diferències entre tecnologies OFDM i OFDMA

Menor consum de bateria

Això és gràcies a la funció Target Wake Time (TWT) que afavorirà, d’una banda, la gestió entre la recepció de dades wifi i l’activació del mode d’estalvi energètic quan la connexió no sigui necessària, i per altra banda els punts d’accés wifi tindran una major intel·ligència a l’hora de saber a quins han de connectar-se els aparells.

En resum!

La nova tecnologia wi-fi 6 millorarà en tots els aspectes, velocitat, seguretat i consum. Tanmateix, el gran avanç respecte al wifi 5 serà un increment molt significatiu de l’eficiència i la seguretat en xarxes cada cop més massificades. I considerant el creixement de la internet de les coses (internet of things) el nou protocol de connexió sense fils era una absoluta necessitat a l’hora d’aconseguir la tan desitjada millora de la latència.


Truca’ns i assessora’t sense compromís!

Des de CIS Informàtica restarem, com sempre, a l’aguait de totes les novetats que vagin sorgint per a assessorar-vos en què calgui.


Restarem sempre a la seva disposició

Assessori's ara sense cap compromís!

CIS Informatica Girona

Butlletí gratuït

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al corrent de les últimes novetats en informàtica per empreses. Pots donar-te de baixa quan vulguis des dels mateixos correus.